Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nova.rs saznaje da, na predlog struke, Vlada Srbije razmatra mogućnost da uvede i zabranu izlaska iz zemlje pored već donete mere zabrane ulaska za sve osim za državljane Srbije i strane diplomate uz obavezan karantin u trajanju od 14, odnosno 28 dana.

„Ozbiljno se razmišlja o tome da se uvede i zabrana izlaska iz zemlje, to je uvela Češka i još neke zemlje EU i to je najverovatnije jedna od sledećih mera“, kaže izvor Nova.rs.

U kabinetu predsednice Vlade Ane Brnabić rečeno nam je da ne postoji mera zabrane izlaska iz zemlje, ali da je preporuka svim građanima da ne putuju.

„Veliki broj drugih zemalja u svetu uveli su isti princip kao i Srbija, a to je zatvaranje granica za sve strane državljane. Kao što je Srbija uvela zabranu ulaska za sve strane državljane, odnosno – mogu da uđu samo državljani Republike Srbije, diplomate i stranci koji imaju stalni boravak uz obaveznu samoizolaciju 14/28 dana i u većini drugih zemalja je sličan ili isti model, a to zavisi od zemlje do zemlje“, rečeno nam je u kabinetu premijerke Brnabić.

Na pitanje gde građani Srbije mogu da putuju i da li Vlada ima informacije o tome u kojim tačno zemljama je uvedena ista mera kao i u Srbiji, u Vladi su nam rekli da je nemoguće znati koje su sve zemlje zabranile ulazak za strane državljane s’obzirom na to da je koronavirus globalni problem i da se „situacija menja iz dana u dan“ i po pitanju donošenja odluka o zatvaranju granica.

Vlada je preporučila i svim državljanima Srbije da ne dolaze za Uskršnje praznike jer će morati da provedu 14 ili 28 dana u karantinu.

I u Ministarstvu spoljnih poslova u ovom trenutku nemaju tačan spisak svih zemalja koje su zabranile ulazak za druge pa i srpske državljane.

„Preporuka Vlade je da se ne putuje, ali situacija se menja od dana do dana“, rekao nam je generalni sekretar ministarstva Veljko Odalović.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije ( YUTA ) Aleksandar Seničić za Nova.rs kaže da prema njegovim saznanjima grašani mogu da putuju u neke od egzotičnih zemalja poput Maldiva, Sejšela, Kube i Tajlanda, ali je problem u povratku upravo zbog obaveznog karantina.

On podseća da su svi organizovani polasci iz Srbije otkazani do 15. maja.

„Mi smo dali preporuku da se otkažu iz prostog razloga što građani koji se vraćaju iz tih zemalja moraju provesti određeno vreme u karantinu. Nemoguće je izvesti najveći broj putovanja koji su planirani“, objašnjava Seničić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram