Vlada Srbije, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U cilju suzbijanja širenja virusa korona Vlada Srbije danas je propisala da se građanima Srbije, i stranim državljanima koji imaju boravište u Srbiji, koji dolaze iz Švajcarske, Španije, Austrije i Italije izriče obavezna mera samoizolacije u trajanju od 28 dana, stoji u saopštenju Vlade Srbije.

Građanima Srbije, i stranim državljanima koji imaju boravište u Srbiji, koji dolaze iz drugih zemalja izriče se obavezna mera samoizolacije u kućnim uslovima od najmanje 14 dana.

„Svako nepoštovanje mera samoizolacije biće najstrože kažnjavano u skladu sa važećim zakonima Srbije“, navodi se u saopštenju.

Vlada je odlučila i da u narednih 30 dana zabrani izvoz svih lekova iz preventivnih razloga, kako bi apoteke bile snabdevene svim neophodnim sredstvima.

Pored toga, ograničena je kupovina zaštitnih maski i jedna osoba će moći da ih kupi najviše 10, kao i 10 rukavica, dva pakovanja dezinfekcionih sredstava veće mililitraže ili pet pakovanja manje mililitraže.

Svi šalteri javnih isnstitucija u Srbiji biće zatvoreni, izuzev onih čije bi zatvaranje ugrozilo nesmetano funkcionisanje države u vreme vanrednog stanja.

Kako je saopšteno, građani će blagovremeno biti obavešteni o načinu regulisanja svojih prava i obaveza, a najvažnije je da sada ne dolaze na šaltere, jer za to neće snositi nikakve sankcije.

„Imajući u vidu da sve dosad donete mere nisu donele očekivane rezultate, Vlada ne isključuje mogućnost donošenja oštrijih mera kako bi sačuvala zdravlje građana. Zbog toga se građani stariji od 65 godina još jednom mole i pozivaju da, za svoje dobro, ostanu u svojim domovima“, poručuju iz Vlade.