Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Zlatiborska gondola danas je i svečano puštena u rad. Spojila je centar Zlatibora sa devet kilometara udaljenim Tornikom ali čini se i Zdravu Srbiju i Srpsku naprednu stranku, između kojih se rastojanje merilo svetlosnim godinama. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prvi put zvanično posetio Zlatibor, a predsednik opštine Milan Stamatović, kao pravi domaćin, prvi put se u javnom obraćanju, nije žalio na aktuelnu vlast. Predsednik Vučić najavio je pomoć daljem razvoju Zlatibora, a Stamatović ovaj dan vidi kao početak dijaloga između srpske vlasti i opozicije.

Piše: Slavica Panić

Do samog pojavljivanja Vučića na Zlatiboru, niko zvanično nije potvrdio njegov dolazak, pa ni domaćini koji izgleda ni sami nisu verovali u to. Nezvanično puštanje u rad gondole tri dana ranije, pa zvanično danas, ponovni poziv novinarima da se moraju prijaviti za akreditacije, svakako je bilo neuobičajeno ali dolazak presednika rešio je svaku nedoumicu.

Njgovom obraćanju prethodio je govor Milana Stamatovića, koji se prvi put, po pitanju gondole nije osvrtao na sve prepreke koje su dolazile od vlasti, od početka njene gradnje do danas. Podsetio je na, sada već davnu 2004. godinu kada je počela obnova u bombardovanju razrušenog Tornika i na birokratske prepreke Vlade Borisa Tadića. Za gondolu je rekao da se borba sa birokratiom, na nižim nivoima opet nastavila, bez podsećanja na probleme sa državom, na koje su nailazili čitavih pet godina.

„Morali smo da uverimo predsednika Republike da je ovaj projekat od opšteg interesa i zahvalan sam zato što je shvatio da je ovo opšti interes. Uz određene prepreke uspeli smo da realizujemo ovaj projekat i da ga otkočimo u zadnjih godinu dana, da dobijemo građevinske dozvole, izvršimo tehnički prijem i dobijemo upotrebnu dozvolu, da danas gondolu možemo da pustimo u funkciju“, rekao je Stamatović.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Stamatović je u svom obraćanju istakao i značaj decentralizacije i platnih razreda. Kaže da je to put oživljavanja Srbije jer će tako ljudi iz malih sredina donositi vredne projekte. Rečenica koja je privukla najveću pažnju Stamatovićevog obraćanja danas, imala je politički kontekst koji najavljuje novine na srpskoj političkoj sceni.

„Ova današnja poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića treba da bude shvaćena kao početak dijaloga između opozicije i vlasti, nadam se da će ovo biti na opšti interes i Zlatibora i cele Srbije“, završio je Stamatović.

Ovakvo kratko obraćanje Stamatovića, u kome po prvi put nije izgovorio ni jednu lošu reč upućenu na račun države, koja je projekat gondole najviše osporavala, bilo je iznenađenje za većinu prisutnih pa izgleda i za samog predsednika države. Vučić je, posle Stamatovićevih reči, rekao da je zbog njegovog govora, odustao od svog, koji mu je napisan pa će se, kako kaže, obratiti svojim rečima, govoreći iz srca, onako kako iskreno misli.

„Došao sam ovde ne zbog razgovora političkih partija, došao sam zbog onog što je mnogo važnije, da podržim jedan značajan projekat i da kažem koliko se. kao predsednik naše zemlje. radujem svakom uspehu, svemu što dobro donosi našim građanima i našoj zemlji. Od mene nećete čuti da je gondola loša, zato što je gradio neko drugi ili zato što je njenu gradnju inicirao neko drugi, bilo bi sramota da to kažem. Ja sam ponosana na ovu gondolu i onoliko koliko budemo mogli da pomognemo, oko početne stanice i svega drugog, pomoćićemo. Ne zanima me ni ko je na vlasti, ni ko je imao tu ideju ni ko je radio, došao sam da čestitam onima koji su to uradili jer su uradili veliku stvar, ne samo za Zlatibor već i za celu Srbiju. Ja mislim da tako Srbija mora da funkcioniše i da tako mora da se odnosi“, kazao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je ovom prilikom najavio i nove investicije u zlatiborski kraj i podršku države. Pored auto-puta do Požege, koji će biti završen do kraja godine, Vučić najavljuje izgradnju obilaznice oko Zlatibora, puta za Ponikve, brze saobraćajnice ka Užicu pa dalje ka Kotromanu i Višegradu.

„Želim samo da vam kažem da ćemo biti uz vas, kao što ste vi uvek uz svoju Srbiju, tako ćemo mi biti uvek uz svoj Zlatibor i uz svoju Čajetinu, nevezano za to ko se kada nalazio na vlasti i ko će sutra da se nalazi na vlasti“, završio je Vučić, uz čestitke Stamatoviću, svima u Čajetini i Zlatiboru kao i svim građanima Srbije.

Posle svih predsednikovih reči i zajedničke vožnje gondolom sa Stamatovićem, reklo bi se da je pomirenje palo ali na pitanje novinara da li tako i jeste, Vučić je rekao da nije reč ni o kakvom pomirenju, niti usaglašavanju stranačkih stavova.

Ono što je danas, takođe, bila neuobičajena slika za Zlatibor, jeste prisustvo naprednjaka iz čitavog Zlatiborskog okruga, ponajviše ih je bilo iz Užica. Unazad pet godina, od kada je Zlatiborskom mobom počela gradnja gondole, nikada se niko od njih nije pojavio na Zlatiboru, ni tim niti bilo kojim drugim povodom čajetinskih svečanosti. Podrške nije bilo ni u rečima, sve što se moglo čuti bila je kritika.

Da li je posle svega i jednoj i drugoj strani po malo neprijatno, možda bi se na njihovim licima bolje videlo da nije bilo maski i snega koji je neprekidno padao.

U jednoj od kabina gondole, zajedno smo se našli i sa mlađanim poslanikom SNS iz Čajetine, Đorđem Dabićem, koga smo pitali otkud on danas ovde, jer ga nikada ranije nismo sreli, ni kada je počela gradnja gondole, ni kada je puštena u probni rad, niti bilo kojim drugim povodom. Dok je sedeo u odborničkim klupama u Skupštini Čajetine, prvi je kritikovao rad lokalne samouprave, pa i projekat gondole.

„Danas sam ovde kao Zlatiborac i podržavam ovaj projekat, kada je tu i predsednik, verujem da će ovo biti dobro za razvoj Zlatibora. Mi smo kao SNS Čajetine smatrali da je ovaj projekat drugačije mogao da se realizuje i da je država stajala iza njega on bi ranije bio završen. Smatrao sam da nije trebala moba i da nismo morali da krenemo u gradnju na jedan poludivlji način, sa ralom i volovima“, tvrdi Dabić.

Ralo i volovi su zaorali prvu brazdu i simbolično označili početak radova u februaru 2017-te. Oni su vukli kola na jednu, državne institucije na drugu stranu. Posle četiri godine, na dan otvaranja, simbolika Zlatiborske mobe nije zaboravljena. Zlatiborac, rabadžija Milojko Udovičić – Šiš, danas je bio počasni gost svečanosti. Prisutnima se obratio pre oba predsednika. Za sve koji su učestvovali u Zlatiborskoj mobi, prva vožnja gondolom bila je besplatna.

Projekat zlatiborske gondole vredan je 13, 5 miliona evra, a celokupan iznos finansiran je iz budžeta opštine Čajetina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare