Bombardovali su nas! Samo smo čuli sirene, ali niko nije mogao da zna šta nas čeka i odakle će da udare, a oni su napali našu Staricu, naše prirodno blago, koje nema veze sa rudnikom! Svima su nam ugrozili živote, pričaju uglas, kroz suze i bes za Nova.rs stanovnici Majdanpeka, koji su u nedelju svedočili obrušavanju dela planine Starica, koju je minirala kineska firma Ziđin Koper.

Bez objašnjenja i upozorenja planina iznad Majdanpeka u nedelju je „eksplodirala“. Kamenje se razletelo po stambenim zgradama udaljenim samo par stotina metara od „detonacije“, a prašina koja je napunila porodične domove naterala je ljude da istrče na ulicu.

„Mi smo bombardovani. Niko ne zna kako mi ovde živimo, već godinama u strahu i strepnji. Niko ne zna šta su dali Kinezima, šta to radi Ziđin na našoj planini. Ugovor o prodaji rudnika niko nije video. Oni se ovde ponašaju kao da je sve njihovo. U sopstvenom gradu osećam se kao nacionalna manjina! Ne smeta mi što radi rudnik, ljudi treba da imaju poslove i dobre plate, ali mora da postoji odgovornost, ne mogi oni da dodju ovde i da miniraju, ruše, buše gde im padne na pamet“ revoltirano priča Mirjana Đurđević, koja u osnovnoj školi u Majdanpeku predaje engleski.

Nekada „zlatni“ grad Majdanpek, za samo nekoliko godina postao je kineska kolonija, osvojena bez ijednog metka.

Narod ćuti i radi, plate su dobre, kako kažu meštani, mladi imaju posao, to je važno… a usne im podrhtavaju i oči sevaju od muke, koja ključa iznutra.

„Svi ćute, jer se plaše za posao. Ziđin je zaposlio pola grada i dali su ljudima visoke plate, ali nas ovo boli. Ta bol je neprocenjiva. Boli nas što su naše babe, dede, prababe, pradede ovde živeli, a naša deca neće imati šta da ostave budućim generacijama jer će nam sve razneti. Pa šta će im Starica, zašto nju miniraju, ona nema veze sa rudnikom?!“ suznim glasom rekao nam je Mile Repacki, koji kaže da će prašinu u stanu, koju je nanelo miniranje, čistiti nedeljama.

Taoci Ziđina, građani Majdanpeka, sada se plaše za svoje živote.

„Nemamo drugi dom osim ovog, a oni hoće da nas nateraju da bežimo, da odemo iz svojih kuća, iz svog grada. Svaki dan kroz prozor gledam u Staricu, to je jedini deo pejzaža pod zelenilom, samo ona nije raskopana. Planina bi trebalo da bude pod zaštitom države, a države nigde nema. Hoćemo da vidimo taj ugovor, imamo pravo da znamo šta je njihovo, a šta je naše? Da li smo Kinezima sve poklonili, a oni su omladini dali novac da ih umire“ besna je Borka Ilić.

Naime, kompanija Srbija Ziđin Koper saopštila je da je miniranje 5. juna na teritoriji opštine Majdanpek bila neophodna mera prdostrožnosti, zbog sanacija opasne stenske mase.

Opširniju priču o mukama žitelja Majdanpeka čitajte sutra u novinama Nova.

Bonus video: Firme sa kojima sarađuje Ziđin su na istoj adresi u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare