Foto: Promo

Pluća Beograda postala su ove nedelje bogatija za 2024 novih stabala, koja će i u narednih više od 100 godina moći da služe poboljšanju kvaliteta vazduha u glavnom gradu.

U sklopu ambiciozne inicijative formiranja naučno-nastavne baze Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, zasađen je jedan hektar šume u Petrovčiću, što predstavlja značajan korak u obnavljanju zelenih površina i osiguravanju zdravijeg vazduha za glavni grad Srbije, piše u saopštenju „Discover Serbia“.

Foto: Ana Jagoda Melentijevic

Udruženje istinskih zaljubljenika u prirodu „Discover Serbia“ je na ovaj način nastavilo akciju započetu prošle godine, a sada je ona realizovana zahvaljujući podršci 80 volontera kompanije „Ekostar Pak“, koja je ujedno i strateški Eko partner udruženja „Discover Serbia“ u 2024. godini.

Stručni tim „Discover Serbia“ na ovoj akciji činilo je 10 inženjera šumarstva, na čelu sa Vladanom Ivetićem, redovnim profesorom Šumarskog fakulteta.

Foto: Promo

On je istakao značaj pažljivog izbora vrste drveća kako bi se osigurala dugoročna korist od ovog zasadivanja.

„Odabir adekvatne vrste drveća ključan je korak u realizaciji ovakvih akcija, jer u koliko pogrešnu vrstu unesemo na neodgovarajuće stanište uzalud smo zauzeli prostor na nekih 20 godina. Zato smo posebno pažljivo odabrali vrste koje će dugoročno doprineti ekološkoj ravnoteži ovog područja“, rekao je profesor Ivetić.

PROČITAJTE JOŠ:

Vladimir Pavlović, osnivač i predsednik udruženja Discover Serbia, izrazio je svoje zadovoljstvo ovim događajem, ističući važnost volonterskog angažmana i pozivajući druge kompanije da se pridruže ovakvim inicijativama.

Foto: Promo

„Ponosan sam na volontere iz kompanije Ekostar Pak koji su odvojili svoje vreme i učestvovali u akciji. Nadam se da će njihov današnji gest biti primer i drugim kompanijama da se priključe formiranju pluća Beograda. Petrovčić to zaista i jeste. Ako uspemo u nameri da pošumimo 250 hektara vazduh će u decenijama pred nama bii osetno bolji“, kazao je Pavlović i najavio nove sadnje već za predstojeći petak i subotu.

„Discover Serbia“ planira nastavlja saradnjiu sa još dve odgovorne kompanije u subotu 30. marta. Kroz ovu akciju svaka kompanija učesnika dobija svoju šumu, koja nosi naziv kompanije koja ju je zasadila.

Foto: Ana Jagoda Melentijevic

Ovim se otvara put ka stvaranju zdravijeg i održivijeg okruženja za sve građane, obeležavajući novu eru „Zelene Beogradske plućne arterije“.

BONUS VIDEO: U Novom Pazaru zasađeno 1700 sadnica različitog drveća: Pazarci rešili da nastave borbu protiv zagađenja vazduha

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare