Foto: Shutterstock

Najstarije drvo na svetu ima više od 5.000 godina, raste u Kaliforniji, iz porodice je bora i poznato je pod nadimkom "metuzalem". Naš „metuzalem“ je hrast koji se nalazi u selu Divljana kod Bele Palanke. Veruje se da je zasađen 1023. godine i najverovatnije je najstarije drvo na Balkanu. Znate li šta ih povezuje?

I jedno i drugo drvo sačuvala su čitava pokolenja pružajući im najvažniji resurs današnjice – čist vazduh.

Foto: OTP banka/Promo

Statitsika kaže sledeće: Jedno stablo proizvede rezerve kiseonika dovoljne za dva odrasla čoveka, a jedno drvo starije od 20 godina proizvede 145 kg kiseonika godišnje. Na primeru našeg „penzionera“ to znači 7.250 kilograma kiseonika do danas! Impresivno, zar ne? Zamislite tek šta može cela šuma od, na primer, 100.000 stabala?

Možda najveći pokret pošumljavanja na svetu zove se Priceless Planet. Samo iz naše zemlje ovoj velikoj globalnoj akciji pošumljavanja tokom protekle dve godine priključilo se oko 33.000 ljudi.

Priceless Planet koalicija nema za cilj samo da napravi najveću šumu na svetu, već koristi i najbolje naučne metode kako bi identifikovala lokacije koje su najpogodnije za sadnju upravo one vrste drveća i tla koje će osigurati da šume koje se sada posade dosegnu vek čuvenog „metuzalema“ iz Kalifornije ili našeg hrasta iz Bele Palanke.

Kako da se uključite u akciju?

Priceless Planet jedan je od projekata na koji je kompanija Mastercard najponosnija, a koji je kao i prethodne dve godine i ove podržao i lider zelene tranzicije u bankarskom sektoru – OTP banka Srbija.

Pomenutih 33.000 stabala posađenih tokom prošle i pretprošle godine „rezervoari“ su kiseonika koje su svima nama podarili klijenti upravo OTP banke. Cilj je da se ove godine taj broj multuplikuje, a u tome možete učestvovati i vi.

Dovoljno da do 31. oktobra aktivirate Apple Pay, odnosno Google Pay uslugu ili otvorite Fluo, Praktik, Prestiž ili Klasik paket račun u OTP banci i za vas će biti zasađeno jedno drvo.

U trenucima kada svetske šume nestaju sve brže, a klimatske promene imaju sve opasnije posledice i to ne više ne neke udaljene delove Antartika, već na svakodnevni život svih nas, očuvanje starih, ali sadnja novih šuma predstavlja obavezu čitavog čovečanstva.

Sposobnost drveća da „pokupi“ CO2 iz vazduha stavlja ga na visoko, možda i prvo mesto, boraca protiv klimatskih promena. Sada i vi možete zasaditi svog „borca“ protiv klimatskih promena samo jednim odlaskom u ekspozituru OTP banke i biti sigurni „da vidite šumu od drveta“.

Više detalja o ovogodišnjem Pricless koalcija projektu pronađite na sledećem linku.