Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pretprošlog petka u beogradskom naselju Čukarica strujni udar usmrtio je jedno dete, a teško povredio njegove drugare koji su se igrali na gomili građevinskog šuta, kao i muškarca koji ih je čuvao. Njihove komšije, kao i nevladina organizacija Opre Roma Srbija apeluju - nesreća je mogla da se spreči odgovornim ponašanjem države i institucija, koje pak odgovaraju - spremni smo da pomognemo.Tek što su se oporavili od požara koji je zahvatio barake nedelju dana ranije, žitelji neformalnog romskog naselja u produžetku Galipoljske ulice ponovo su doživeli tragediju.

„Isto je ovako padala kiša, deca su izašla gore da se igraju, nije bilo ovih traka, obezbeđenja nikakvog i odjednom je samo puklo i deca su na sve strane letela. To je igralište dečije, oni nemaju parkove, nemaju ništa ovde kao što samo možete da vidite“, kaže Danijel Ristić, stanovnik neformalnog romskog naselja .

Pošto je hitna došla tek posle pola sata, roditelji i komšiluk morali su da se snađu, svedoči Ristić.

„Mi smo stopirali automobile tu na putu, da bi decu prevezli do bolnice. To je stvarno haos. Oni su mislili da se mi šalimo, da se zaje*avamo, iako smo vrištali, plakali na telefone“, navodi Ristić.

Aktivisti organizacije Opre Roma Srbija smatraju da su institucije celu agoniju mogle da spreče odgovornim ponašanjem.

Očekuju da se utvrdi ko je za nju kriv, imaju osumnjičene i spremljenu krivičnu prijavu za javno tužilaštvo.

„Da li je to EPS, Elektrodistribucija, pošto ovo je dalekovod pod visokim naponom, da li je ona obezbeđivala, pošto ipak ovde ljudi žive. Zašto je ovaj šut ovoliki? Da li su to odgovorni oni koji su donosili taj šut, da li oni koji su trebali da vrše nadzor…“, izjavila je Jelena Krivokapić, aktivistkinja iz organizacije Opre Roma Srbija.

Od nadležnih zahtevaju i da za četiri porodice stardale dece obezbede pomoć.

„Deca koja se vraćaju iz bolnice moraju da imaju normalne uslove za oporavak, to je hitno, dakle moramo da nađemo rešenje gde da ta deca dođu, a na neke duže staze da se pozabavimo i problemom rešenja stanovanja generalno“, kaže Mirko Kaldaraš iz Opre Roma Srbija.

Stanovnici naselja kažu da niko od zvaničnika nije došao da ih obiđe u proteklih deset dana. Reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković apelom da im se hitno obezbede adekvatni uslovi za život…

„Ovaj tragični događaj treba sve da nas opomene da život, dostojanstvo i ravnopravnost svakog građanina, a naročito deteta, ne smeju biti ugroženi niti dovedeni u pitanje, zbog čega moramo mnogo više uraditi kako bi svako bio u mogućnosti da zadovolji osnovne ljudske potrebe“, rekla je Janković.

A ministar zdravlja obišao je decu u Tiršovoj nekoliko dana nakon nesreće.

„Tu sam ispred države Srbije da obećam svu dalju i neophodnu pomoć, a i uradićemo sve da do ovakvih ne dolazi“, rekao je Zlatibor Lončar.

Da će se naći u nevolji najavljuju i opština Surdulica, na koju su deca prijavljena, kao i prvi čovek Beograda.

„Složili smo se u ovom trenutku da je jednokratna materijalna pomoć nešto što ćemo prvo da uradimo, da ćemo pratiti stanje dece koja su u ovom trenutku u bolnici i u zavisnosti od te situacije dalje se dogovarati šta ćemo konkretno da pomažemo“, poručio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

U naselju apeluju – ovakvi događaji se iznova ponavljaju širom Srbije i tome treba već jednom stati na kraj.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar