Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se sa predstavnicima Pokreta Opre Roma Srbija, koji su je upoznali sa detaljima tragičnog događaja u neformalnom romskom naselju na opštini Čukarica, kada su prošlog petka od strujnog udara šestoro dece i jedan muškarac zadobili teške opekotine, od kojih je jedan dečak preminuo.

Oni su ukazali da je situacija izuzetno teška i da Romi i Romkinje u ovom naselju već godinama žive u nehumanim uslovima, saopšteno je iz kabineta Poverenice.

Ovaj tragični događaj treba sve da nas opomene da život, dostojanstvo i ravnopravnost svakog građanina, a naročito deteta, ne smeju biti ugroženi niti dovedeni u pitanje, zbog čega moramo mnogo više uraditi kako bi svako bio u mogućnosti da zadovolji osnovne ljudske potrebe, istakla je Poverenica.

Ona je apelovala na hitno preduzimanje mera kako bi se stanovnicima ovog naselja obezbedili adekvatni uslovi za život, i najavila da će tim povodom institucija uputiti nadležnima preporuke mera u skladu sa zakonom.

Ovo takođe treba da podstakne svakog od nas na veću humanost, solidarnost, i toleranciju, jer su Romi i Romkinje i dalje diskriminisani, isključeni i marginalizovani u svim segmentima društvenog života, uprkos pomacima koji evidentno nisu dovoljni, zaključila je Janković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar