Foto: Printscreen/YouTube/RTS Mira Adanja Polak Ekskluzivno - Zvanični kanal

Koronavirus u Srbiji uzima danak među onima koji su u prvim borbenim redovima - lekarima i medicinskom osoblju. Iako je dr Vladimir Žugić, u petak iznenada preminuo od infarkta, reč je o poznatom pulmologu, načelniku Polikliničke službe Klinike za pulmologiju KCS, koji je aktivno učestvovao u borbi protiv kovida u Srbiji.

Svaki deseti zaraženi koronavirusom u našoj zemlji je zdravstveni radnik. Srbija po ovome nije izuzetak u odnosu na druge države.

Lekarska komora Srbije do sada je objavila podatak da je pod posledica kovida 19 preminulo ukupno 13 lekara. Kada se na ovaj spisak dodaju i oni koje u svojoj evidenciji ima i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, dolazi se do ukupnog broja od 18 lekara, među kojima je i novosadski stomatolog Stanislav Ostojić, o kome je Nova.rs pisala.

Imena lekara preminulih od kovida objavljena su na posebnoj stranici IN MEMORIAM Covid-19 na internet sajtu Komore, kao i na internet sajtu Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, pod oznakom „slava mu“.

Ovi spiskovi nisu u celosti usaglašeni – Komora nije navela nekoliko rekara i dva preminula posle 13. jula, dok Sindikatu nedostaje prva preminula doktorka.

Prva žrtva kovida među lekarima u Srbiji je bila dr Biljana Natić Ljumović, specijalnista ginekologije i akušterstva iz Doma zdravlja u Nišu. Ona je preminula 24. marta od koronavirusa. Dr Natić Ljumović tada je bila, kako je navela Lekarska komora, jedna od osmoro niških lekara kojima je potvrđen virus korona.

Poslednjeg dana marta, preminuo je i lekar iz Ćuprije – dr Goran Ivanković. specijalista urolog.

April mesec, u jeku vanrednog stanja, uzeo je i najviše života srpskih lekara. Prvog dana aprila preminuo je dr Branislav Blažić, specijalista opšte hirurgije, koji je radio kao državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Od posledica kovida preminuli su internista dr Miroslav Vasić iz Varvarina, ortoped dr Vojkan Šuluburić iz Čačka, pulmolog dr Dragoslav Arsić iz Varvarina, zatim bivša načelnica odeljenja lekovačke bolnice dr Dušanka Živković.

Ceo Niš se danima opraštao od čuvenog hirurga dr Miodraga Lazića, koji je 14. aprila preminuo od posledica infekcije koronavirusom.

Foto: Printscreen/YouTube/RTS Program za dijasporu – Zvanični kanal

 

Jedan od najbližih saradnika dr Miodraga Lazića, hirurg Bojan Jovanović napisao je na svojoj Fejsbuk stranici da je „otišao najbolji među njima“.

„Veliki čovek za života, od danas legenda o kojoj će generacije pripovedati. Najbolji srpski sin, čovek koji je zadužio ovu zemlju i pokoljenja. Počivaj u miru dragi prijatelju. Žal je prevelika“, naveo je Jovanović.

O doktoru Laziću snimljen je dokumentarni film „Dnevnik ratnog hirurga“, autora Siniše Grabeža u produkciji Televizije Republike Srpske. Za njegov rad tokom rata, kada je tokom devedesetih spasio mnoge živote, u Republici Srpskoj patrijarh Pavle odlikovao ga je Ordenom Svetog Save, a bio je nosilac i drugih priznanja.

Sredinom aprila preminuo je i internista, dr Aleksandar Janačković iz Niša, vaskularni hirurg profesor dr Dragan Marković iz Beograda, stomatolog Stanislav Ostojić iz Novog Sada.

Jedan od najistaknutijih, svetski priznatih profesora i onkoloških hirurga sa naših prostora, profesor dr Radan Džodić, preminuo je u 68. godini u Beogradu, kada je izgubio bitku sa kovidom.

Profesor Džodić je bio dugogodišnji direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

 

Foto: Printscreen/YouTube/RTS Mira Adanja Polak Ekskluzivno – Zvanični kanal

 

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, dr Milan Mileusnić, jedna od omiljenih lekara naših poznatih sportista, preminuo je od posledica kovida u 49. godini.

Internista iz Vranja dr Svetislav Mišić, preminuo je 5. jula u Kliničkom centru u Nišu. Mišić je bio dugogodišnji načelnik Dispanzera za dijabetes u Vranju i lekar koji je ostavio veliki trag u oblasti lečenja ove bolesti.

Koronavirus je bio koban i za poznatog pedijatra dr Dragoslava Maksimovića iz Beograda. On je bio lekar i načelnik u Tiršovoj, KBC Zvezdara i drugim beogradskim bolnicama, a nastavio je da radi sa pacijentima i tokom penzije.

Internista dr Zvonimir Đorđević iz Vranja preminuo je 18. jula, a 22. jula radiolog dr Slavko Popović iz Niša, koga je infekcija koronavirusom zatekla na radnom mestu – više od decenije bio je zaposlen u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare