Protest u Nišu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Građani Niša, koji se protive rušenju mosta preko Nišave u naselju Donja Vrežina, okupili su se danas na obali reke u znak protesta zbog najavljenog rušenja tog objekta.

Okupljeni građani, njih stotinak, apelovali su na rukovodstvo grada da odustane od rušenja mosta sve dok na tom mestu ne bude izgrađen drugi i istakli da im je taj prelaz preko Nišave najkraća i najbezbednija veza Donje Vrežine sa ostatkom grada.

Aleksandar Marinković, jedan od članova Udruženja „Nišava naša reka“ koje je organizovalo okupljanje, istakao je da bez mosta naselje Donja Vrežina ne može da funkcioniše.

Aleksandar Marinković, Protest u Nišu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

„Deci je preko mosta najkraći put do škole, a od kada je zatvoren, moraju da idu Nišavskom ulicom koja je veoma rizična. Nema trotoare, niti pešačke prelaze. Moj sin je kao pešak oboren pre tri dana u toj ulici i sada je u bolnici. Srećom dobro je, ali ne bi želeo da se to dogodi nekom drugom detetu“, izjavio je Marinković.

On je rekao da žitelji Donje Vrežine svakodnevno čuju različite informacije o mostu, da će biti srušen, da će biti drugog, ali pešačkog, zbog čega su zbunjeni i uznemireni.

„Tražimo jasne i nedvosmislene informacije, ali rušenje nije opcija sve dok ne dobijemo garancije da će novi biti izgrađen“, izjavio je Marinković.

Žitelj Donje Vrežine i bivši načelnik Policijske uprave u Nišu Radisav Gvozdenović kazao je na skupu da je most veoma značajan za građane, ali da ima i strateški značaj.

„Na ovom mestu se prelazilo preko Nišave i tokom Drugog svetskog rata, a tokom političke krize zbog dešavanja u Čehoslovačkoj 1968. godine, samo se njime moglo preći preko Nišave jer su ostali mostovi bili blokirani“, istakao je Gvozdenović.

Gvozdenović, Protest u Nišu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Prema njegovim rečima, preko mosta je tokom bombardovanja 1999. godine prelazila i vojna jedinica smeštena u jednoj od kuća u Vrežini.

„Ta jedinica bila je podrška vojnim snagama, a mogla je da prelazi preko mosta jer on nije grandiozan, nije veliki, nema ga u mapama ni Istoka ni Zapada. To moraju da znaju oni koji odlučuju o njegovoj sudbini“, naglasio je Gvozdenović.

On je podsetio da je most najkraća veza sa grobljem u Donjoj Vrežini i da ga više hiljada ljudi koristi za obilazak grobova svojih najmilijih, ali i za dolazak na bazen i izletiše u tom naselju.

Gvozdenović je mišljenja da most može da se rekonstruiše jer kako je rekao, ima „zdravu“ betonsku osnovu i „zdrave“ početne stubove.

Stanovnik Donje Vrežine Staniša Dimitrijević rekao je da su građani čuli izjave gradonačelnice da „struka“ treba da se pita da li mosta treba da bude ili ne u tom naselju, ali da se sa tim njenim stavom ne slažu.

„Struka treba da kaže da li most može da se rekonstruiše ili kako da se napravi novi, a mi meštani kažemo da nam je potreban“, izjavio je Dimitrijević.

Protest u Nišu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Gradnačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je nedavno da će most u Donjoj Vrežini biti srušen i da novog neće biti. Međutim, juče je rekla da će u momentu kada započne rušenje mosta grad u budžetu imati novac za izgradnju novog.

Ona je kazala da za sada ne zna da li će novi most biti pešački ili kolski, ali da postojeći most mora biti srušen jer ugrožava bezbednost izvorišta „Medijana“ i okolnih kuća.

Protest u Nišu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Most u Donjoj Vrežini zatvoren je za saobraćaj automobila u martu 2018, a pešaci i motociklisti ga i od tada nesmetano koriste uprkos velikom ulegnuću kolovoza.

Grad je prvobitno imao nameru da most bude sačuvan, pa je 2019. godine Direkcija za izgradnju grada Niša raspisala tender za sanaciju, ali, nije bilo firmi zainteresovanih za taj posao.

BONUS VIDEO: Ruši se novi most u Srbiji: Gradonačelnica Niša šokirala građane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar