Branislav Jovanović Foto: Niš, moj grad

Bura oko najavljenog rušenja mosta na Nišavi, kod vojnog bazena, u niškom naselju Donja Vrežina u Nišu se ne smiruje, a o nameri grada da sruši most bilo je reči i na javnoj raspravi o Nacrtu budžeta grada Niša za 2023. godinu koja je večeras organizovana u Gradskoj kući.

Miodrag Kostić iz Narodne stranke istakao je na skupu da su informacijom o rušenju mosta „iziritirali“ stanovnike Donje Vrežine, Čalija i Duvaništa.

„Molim Vas da razmotrite dobro tu odluku. Pročitajte šta je pisao Ivo Andrić o tome šta znači građenje, a šta rušenje mosta. Razmislite da stavku u budžetu koja je namenjena rušenju mosta izmenite i izvršite prenamenu, jer je rušenje zaista nečovečno i time ugrožavate veliki broj ljudi koji živi u tom delu grada. Tu je i groblje, tu su tržni centri“, rekao je Kostić i dodao da se i sam protivi rušenju mosta kao stanovnik tog dela grada u kome se most nalazi.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je na ovaj zahtev kazala da most mora da bude srušen, pošto je „struka“ kazala da je dotrajao i da ne može da se rekonstruiše.

Prema njenim rečima, most je, kada su pre dve godine bile poplave, predstavljao veliku opasnost za okolne kuće i izvorišta sa kojeg se grad snabdeva vodom.

„Biće srušen onog trenutka kada sve instalacije budu izmeštene, što ne znači da neće biti izgrađen nov, ali pre svega pešački most. Most na kojem će biti saobraćaja sigurno neće biti iz više razloga, a jedan od razlog je i blizina izvorišta. Pešački most će biti urađen, ako je planom predviđeno da to bude i ako struka kaže da tu treba da bude“, izjavila je Sotirovski.

Foto: MIljana Isailović/Nova.rs

Ona je kazala da grad jeste za to da na istom mestu bude izgrađen pešački most, zbog blizine velikih tržnih centara i crkve, a o tome su razgovarali i sa „Srbijavodama“.

Prilikom gostovanja u jutarnjem programu Belami televizije, minulog vikenda, Sotirovski je kazala da su u budžetu za 2021. i 2022. godinu bila predviđena sredstva za rušenje mosta, ali da se čeka na izmeštanje vode, struje i kanalizacije koja prolazi ispod tog objekta.

„Postojeći most će ‘otići u istoriju’ jer više nije bezbedan, a prema studiji koju su uradili saobraćajni stručnjaci drugog mosta na tom mestu neće biti“, istakla je Sotirovski.

Most kod bazena u Donjoj Vrežini zatvoren je za saobraćaj automobila u martu 2018. godine, a pešaci i motociklisti ga i od tada nesmetano koriste uprkos velikom ulegnuću kolovoza.

Grad je prvobitno imao nameru da most bude sačuvan i 2019. godine Direkcija za izgradnju grada Niša raspisala je tender za sanaciju, međutim nije bilo firmi zainteresovanih za taj posao.

Najava rušenja izazvala je burne reakcije javnosti, a veliki broj građana je putem društvenih mreža apelovao da bude sačuvan jer predstavlja najkraću vezu između ostatka grada sa leve obale Nišave i bazena, Donje Vrežine i Čalija.

Stanovnici tog dela grada ističu da su mnogi od njih kupili placeve i izgradili kuće u tom delu Niša zbog toga što su mostom mogli da jednostavno, bez zaobilaženja, stignu do centra grada.

Nekadašnji Direktor direkcije za izgradnju grada Branislav Jovanović izjavio je da rušenjem mosta „pada u vodu“ ideja o pravljenju saobraćajnog prstena oko grada i zaustavlja se širenje Niša prema naselju Brzi Brod.

BONUS VIDEO: Ruši se novi most u Srbiji: Gradonačelnica Niša šokirala građane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar