Sa transparentima, zastavavma i lopatama u rukama, oko 2.000 stanovnika niškog naselja Brzi Brod organizovalo je danas protest i protestnu šetnju tokom koje su nakratko blokirali bulevar Svetog cara Konstantina koji povezuje Niš i Nišku Banju.

Meštani su protestovali zbog početka gradnje dalekovoda pored lokalne crkve, dečijeg igrališta i sportskih terena u tom naselju. Najavili su da će se okupljati i narednih dana, sve dok Elektromreže Srbije ne uvaže njihov zahtev da dalekovod i u tom naselju bude podzemni, kao što će biti u drugim delovima Niša.

Sa protesta koje je počeo okupljanjem kod krsta i lokalne crkve, jedan od stanovnika Brzog Broda poručio je da su započeli „maraton“ jer sigurno jednim okupljanjem neće ništa rešiti.

„Opet ćemo da se sakupimo, pa opet. Mi nemamo gde, mi živimo u ovom naselju. Ovo može da traje nedelju dana, 10 dana, 10 meseci ili 10 godina, ali ćemo mirnim masovnim protestima doći do cilja“, kazao je on.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Dejan Živković rekao je da pored Brzog Broda već prolazi dalekovod snage 35 kilovolta, a novi dalekovod imao bi dva puta po 110 kilovolta.

„Planom koji je donet 2014. godine predviđeno je da novi dalekovod bude delimično podzemni, delimično nadzemni. Ukoliko bi bio izgrađen kao što je planirano žice bi išle iznad dečijieg igrališta, a zona zračenja bila bi do tribina“, rekao je Živković.

Biljana Vasić kazala je da meštane uveravaju iz Elektromreže Srbije da su obezbedili sve dozvole i da su merenja pokazala da zdravlje meštana neće biti ugroženo.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Mi tražimo da vidimo precizne brojke koliko će biti zračenje, za koje tvrde da ga nema. Niko nema ništa protiv dalekovoda, ali podzemnog“, istakla je Vasić.

Ona je kazala da su stanovnici Brzog Broda saznali da se pored njihovih kuća planira gradnja dalekovoda, tek nedavno, kada su iz gradske Uprave za imovinu počeli da stižu obaveštenja stanovnicima Pustorečke ulice o selimičnoj eksproprijaciji dvorišta zbog izgradnje dalekovoda.

„Nameravaju da nam oduzmu uz naknadu od 30 do 108 kvadrata. Mi ne želimo da ih prodamo, da bi ih oni otkupili zato što naše zdravlje i zdravlje dece u Brzom Brodu nije na prodaju“, kazala je Vasić.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Stanovnici Brzog Broda su najavili da će se već u sredu ili četvrtak ponovo okupiti, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo započetom gradnjom dalekovoda. Oni su kazali danas da im ne bi bio nikakav problem da ručno, uz pomoć lopata zatrpaju rupe koje su iskopane za dalekovode, ali da žele da mirnim putem reše problem. Istakli su da Brzi Brod ima oko 14.000 stanovnika i da neće dozvoliti da gradnjom dalekovoda bude uništeno sve ono što su na uređenju naselja oni proteklih godina uradili.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u petak je poručila meštanima da je gradnja dalekovoda problem koji lokalna samouprava ne može da reši.

„Reč je o planovima koji su na snazi od 2014. godine. Oni su imali pravo na javni uvid, ali na žalost nisu to znali, nisu bili informisani. U ovom trenutku meni lično nije jasno zbog čega se u to vreme grad opredelio za deo podzemnog, a deo nadzemnog sistema“, izjavila je Sotirovski.

Ona je kazala da su predstavnici grada bili na terenu sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike i imali priliku da vide da dalekovod ne bi išao preko kuća, već paralelno sa rekom i duž prostora koji je sada zelena površina.

„Mi smo kao grad ponudili ljudima u Brzom Brodu da im taj parkić izmestimo, da u drugom delu gradske parcele napravimo i dva puta veći park, da čak izmestimo i igralište samo da se ta investicija ne zaustavlja“, izjavila je Sotirovski.

Ona je naglasila da je nemoguće da se zaustavi projekat koji je veoma važan za energetsku stabilnost tog dela Srbije.

***

Bonus video: Protest za zaštitu Starice

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare