Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Direktorka Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš Ana Cvetanović rekla je danas da je toj klinici potrebno još najmanje pet do šest onkologa, jer se, kako je kazala, nažalost značajno povećava učestalost onkoloških pacijenata ne samo u Srbiji, već svuda u svetu.

„Nama je u ovom trenutku potrebno minimum pet do šest onkologa iz prostog razloga jer će u narednih nekoliko godina jedan broj njih otići u penziju, a da bi neko postao onkolog potrebno je najmanje pet godina jer toliko traje specijalizacija“, istakla je Cvetanović.

Prema njenim rečima, najučestaliji malignitet u našoj zemlji je karcinom dojke od koga godišnje oboli 4.500 žena, dok 1.500 žena oboli od karcinoma grlića materice.

„Bukvalno celog dana na našoj klinici je velika gužva jer imamo svakog dana po dva konzilijuma, imamo dnevnu bolnicu sa 70 do 80 terapija, stacionar sa tridesetak terapija dnevno, a dnevno je na zračenju oko 150 pacijenata“, izjavila je Cvetanović.

Ana Cvetanović Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ona je kazala da je u Univerzitetskom kliničkom centru nedavno pušten u rad četvrti savremeni linearni akcelerator što je omogućilo da se broj osoba koje se dnevno ozrači poveća za 40 do 45.

Cvetanović je kazala da se mnogi maligniteti u Srbiji sada leče po evropskim vodičima.

Pročitajte još:

„Jako puno novih lekova je ušlo na listu za lečenje onkoloških pacijenata. Poslednja takva lista sa puno inovativnih terapija izašla je juna 2022. godine, a sada očekujemo već i sledeću“, rekla je Cvetanović.

Ona je danas uručila zahvalnicu Udruženju likovnih umetnika Niša (LUNA) za donaciju 24 slike Klinici za onkologiju.

BONUS VIDEO: Doktorant na radionkologiji univerzitetske klinike u Manhajmu Ahmad Šami

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar