Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Radioterapijski centar Univerzitetskog kliničkog centra Niš (UKC Niš) dobio je najsavremeniji linearni akcelerator za zračnu terapiju onkoloških pacijenata vredan 3,3 miliona evra.

Akcelerator „Varian“, četvrti je po redu linerni akcelerator u toj zdravstvenoj ustanovi i omogućiće zračenje 50 pacijenata dnevno, odnosno ukupno 200 dnevno na sva četiri aprata.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Načelnica Odeljenja radioterapije Klinike za onkologiju Katarina Branković istakla je da novi akcelerator ima izuzetne performanse koje omogućavaju maksimalnu zaštitu zdravog tkiva u okolini samog tumora, dok samom tumoru daje maksimalnu terapijsku dozu.

Pročitajte još:

„Doze koje se sada daju su eskalirane i mogu da budu od 70 do 80 greja. To je izuzetno značajno ne samo za preživaljavanje, već i za izlečenje pacijenata“, izjavila je Branković.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ona je kazala da novi „Varian“ omogućava da se jednim njegovim okretanjem glave akceleratora zrači više tumora u telu pacijenta, bez ponavljanja ulaska u „bunker“.

Direktorka Klinike za onkologiju Ana Cvetanović naglasila je da ta ustanova do sada imala jedan akcelarator „Varian“, a novi će omogućiti „uparivanje“, odnosno omogućiće da pacijenti bez pauze nastave zračenje u slučaju kvara ili regularnog servisa jednog od aparata.

Cvetanović je rekla da je od početka godine u Radioterapijskom centru Klinike za onkologiju zračeno nešto više od 1.800 pacijenata, odnosno oko 150 dnevno.

„Uz zaista maksimalnu opterećenost uspevali smo da pacijente ozračimo u optimalnom terapijskom opsegu. Pacijenti sa hitnim stanjima kao što su metastaze na mozgu, patološke frakture i bolna stanja ne čekaju“, rekla je Cvetanović.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Među ostalim obolelim, dodala je Cvetanović, radi se prioritizacija, ali se striktno vodi računa da svi budu ozračeni u otpimalnom terapijskom opsegu, kada je biološki efekat radio terapije najveći.

„Nekada je to osam ili 12 nedelja nakon hirurške intervencije i nakon terapije, ali pacijenti moraju da znaju da su u terminu za zračenje“, izjavila je Cvetanović.
Ona je istakla da Radioterapijski centar u Nišu sada može da parira svim eropskim centrima kako po tehničkim kapacitetima, tako i po kadrovskoj strukturi.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić rekao je da nabavka novog, najsavremenijeg linearnog akceleratora predstavlja nastavak opremanja te zdravstvene ustanove dobrom i kvalitetnom opremom.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„U toku je montaža dva skenera, a treći skener biće montiran na Klinici za onkologiju. U projektu smo nabavke PET skenera za onkologiju. Taj projekat ide malo sporije nego što smo želeli, ali živimo u turbulentnim vremenima“, izjavio je Perišić.

On je kazao da projekcije, o kojima je pričala ministarka zdravlja Danica Grujičić, govore da će u Srbiji za pet godina biti oko 40.000 pacijenata kojima će biti potrebna zračna terapija i UKC Niš se trudi da spremno dočeka ta vremena.

Perišić je istakao da je Ministarstvo zdravlja izdvojilo 3,3 miliona evra za nabavku i postavljanje najnovijeg akceleratora koji je ovih dana počeo sa radom u UKC Niš

BONUS VIDEO: Doktorant na radionkologiji univerzitetske klinike u Manhajmu Ahmad Šami

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar