Pijačni prodavci blokada Foto:Nova.rs

Prodavci polovne robe na niškom buvljaku protestovali su danas ispred Gradske kuće zbog toga što je tržišna inspekcija zatvorila pijacu na parkingu pored Tvrđave.

Prodavci su prethodno blokirali saobraćaj u ulici pored Tvrđave, jer im nije bilo omogućeno da uđu na parking na kome su robu prodavali proteklih deset godina.

Oni su zatražili od rukvodstva Grada da odustane od zatvaranja pijace i omogući im da prodaju svoju robu kao i do sada.

„Greota je šta nam rade, ostavljaju nas bez hleba. Pošteno prodajemo robu, plaćamo mesto na pijaci i sad više odjednom ne možemo to da radimo. Mi smo skoro svi socijalni slučajevi, stari ljudi, gde će im duša“, rekao je jedan od okupljenih prodavaca.

Parking pored pijace zatvoren je rešenjem tržišne inspekcije u kome se navodi da se preduzeću za taksi prevoz putnika „OK taksi“, koje je zakupilo to zemljište, privremeno zabranjuje da tu „organizuje buvlju pijacu“ jer ne poseduje „akt nadležnog organa lokalne samouptrave o uređenju lokacije, opremanju i održavanju pijace i načinu izdavanja pojačnog prostora u radnom vremenu“.

Pijačni prodavci blokada Foto:Nova.rs

Vlasnik te firme Dejan Radosavljević je rekao da je zemljište zakupio od Teniskog kluba Radnički pre deset godina i da ugovor o zakupu važi još dve i po godine.

„Izdajem parking, koji sam uredno zakupio od Teniskog kluba, i to subotom i nedeljom, prodavcima polovne robe kao trećim licima. Preko fiskalne kase prodavcima naplaćujem zakup zemljišta. Radim to već deset godina i sve vreme je bilo legalno i u redu, a sada sam dobio rešenje inspekcije da to više ne smem da činim. Neshvatljivo“, rekao je on.

Pijačni prodavci blokada Foto:Nova.rs

Prema njegovim rečima, buvlja pijaca pored Tvrdjave funkcioniše sa istom šifrom delatnošću „izdavanje trećem licu u zakup“, kao što radi pijaca na Bubanj potoku i ostale buvlje pijace.

Kako je kazao, gradska građevinska inspekcija je protekla tri petka „protivzakonito“ rušila žičanu ogradu na parkingu koji je zakupio, kako bi onemogućila rad buvlje pijace, dok je rešenje tržišne inspekcije dobio pre dva dana.

Pijačni prodavci blokada Foto:Nova.rs

Niško rukovodstvo u više navrata je u prethodnom periodu najavljivalo zatvaranje buvlje pijace kako bi Tvrđava bila dostupna turistima i sa tog prostora.

Tokom januara i februara uklonjena je Cvetna pijaca kako bi bio oslobođen pristup Beogradskoj kapiji i pristup Tvrđavi i sa zapadne strane.

Bonus video – Beograđani o preseljenju buvljaka

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar