Naslovna stana nedeljnika NIN
Naslovna stana nedeljnika NIN Foto:Promo/NIN

Da li se u Zrenjaninu trguje ljudima ili se „samo“ ne poštuju radna prava stranih radnika, kao uostalom ni domaćih? Ili je i gore od toga, ako su tačna saznanja BCBP i udruženja Građanski preokret da među radnicima ima i zatvorenika iz Kine koji u Srbiju dolaze na prinudni rad od dve godine, piše NIN u današnjem izdanju.

Kako piše NIN, ova trka ka dnu, kako se kolokvijalno naziva besomučno privlačenje stranih investicija, bez obzira na njihovo poreklo, kvalitet, kriterijume, iznos subvencija koje im se daju, a naposletku i tretman radnika, ovih dana je, čini se, dotakla dno. Barem u Srbiji. Ne samo zato što su mediji i neke nevladine organizacije otkrili uslove u kojima žive i rade kineski i vijetnamski neimari, uposleni na izgradnji fabrike guma Linglong u Zrenjaninu, već i zbog reakcije srpskih vlasti na ono što se u tom gradu dešava.

I ovoga puta, baš kao što je to bio svojevremeno slučaj sa Fijatom ili nekim drugim zvučnim investitorom, vlast je otvoreno stala na njihovu stranu, jasno stavljajući do znanja da nema ama baš nikakvu nameru da preispituje ugovorenu investiciju i da joj na pamet ne pada da izgubi Linglong zato što tamo neki radnici žive i rade, takoreći, kao robovi.

U zamenu za odgovore kako se to sve desilo, ko je i pod kojim uslovima doveo oko 500 vijetnamskih radnika u Zrenjanin, zašto im je i ko uzeo pasoše, imaju li oni boravišne i radne dozvole, a što nalaže aktuelni Zakon o zapošljavanju stranaca, javnost je dobila niz uvredljivih objašnjenja: od onoga da se ovde radi o isključivoj povici na kineski kapital, do toga da ti radnici zarađuju 900 evra mesečno i sami biraju gde će i kako živeti od svoje mesečne plate.

NIN je istraživao pod kojim to uslovima strani radnici rade u Srbiji. Da li je ovo što se ovih dana dešava u Zrenjaninu trgovina ljudima ili puko nepoštovanje radnog prava, na kakvo i naši radnici naleću gotovo svakodnevno?

KOMPLETAN TEKST ČITAJTE U DANAŠNJEM IZDANJU NEDELJNIKA NIN.

BONUS VIDEO: Linglong – paralelni svetovi