Foto:Screenshot/Twitter/nikolaaclmovic

Nikola Aćimović (15) je borac: Dišenova mišićna atrofija trebalo je već do sada da mu u potpunosti onemogući da hoda, ali on ne odustaje. Nedavno je proslavio i malu maturu. Ipak, dug je put pred njim a za lečenje potreban je novac.

Humanitarna fondacija „BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić“ prikuplja novčana sredstva za Nikolu. Dišenova mišićna distrofija (nasledna progresivna bolest mišića gde se prvi simptomi pojavljuju u ranom detinjstvu) dijagnostikovana mu je po rođenju. Bolest najpre zahvata mišiće ramena, kukova, butina i listova, vremenom se širi na sve mišiće koji vremenom slabe i oboleli završe u invalidskim kolicima).

Deca obolela od ove bolesti, ugavnom prestaju da hodaju oko 12. godine života. Nikola ima 15 godina i još uvek hoda. Pre tri godine podnet je zahtev RFZO za registraciju leka Ataluren, koji znatno usporava progresiju ove bolesti i može se primeniti na dečake koji još uvek hodaju, stoga bi ga Nikola trebao primiti što pre.

Potreban lek još uvek nije odobren u Srbiji. Nikola je jedan od tri dečaka koji čekaju na ovaj lek. Trenutno se leči kortikosteroidima, ide na fizikalne terapije, na terapije plivanja i terapijskog jahanja. Nikoli su sredstva potrebna za kupovinu leka, za lečenje, rehabilitaciju kao i za fizikalne terapije.

Roditelji su i na tviteru apelovali za pomoć:

„Živote moj,mama i tata nemaju taj prokleti novac da bi ti kupili lek. Život svoj bih dao, svoje noge da sa njima trčiš i igraš se i nastaviš da živiš. Pored opake bolesti borimo se i protiv vremena. Beskrajno smo zahvalni svim ljudima što su uz nas u našoj borbi za tvoj život“, navodi se u njihovoj objavi.

Ovako možete da pomognete Nikoli:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare