Zorana Mihajlović i grejanje Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Ministarka rudarstva i energetike Zoran Mihajlović demantovala je navode da će školama biti naloženo da temperatura u učionicama bude 20 stepeni i naglasila da se preporuke Ministarstva o uštedi energije ne odnose na škole, vrtiće i bolnice.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo je preporuke dalo javnim preduzećima, državnoj upravi i lokalnim samoupravama, ali preporuke nikada nisu obuhvatale škole, vrtiće i bolnice, te istakla da su to „ustanove koje su izuzete iz svih preporuka“.

Mihajlović je navela da su plan štednje Ministarstvu dostavile 73 lokalne samouprave, 29 javnih preduzeća i 18 državnih institucija, a da očekuje da do 1. oktobra spisak bude kompletan.

Ponovila je da se ne prave planovi restrikcija, jer misli da je urađeno dovoljno da se obezbedi dovoljno energije i energenata do marta.

Mihajlović je u Kragujevcu potpisala memorandume o razumevanju za projekat „Obnovljiva daljinska energetika u Srbiji“ kojim bi prema njenim rečima građani 11 lokalnih samouprava trebalo da dobiju kvalitetnije grejanje i zdraviju životnu sredinu.

Ukupna vrednost projekta je 40,5 miliona evra, a projekat se odnosi na Bečej, Bogatić, Vrbas, Vršac, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Pančevo i Paraćin.

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da bi sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i SAD o saradnji u oblasti energetike dodatno unapredio odnose dve države i da će taj sporazum stvoriti uslove za više investicija velikih, kvalitetnih kompanija u oblasti energetike.

BONUS VIDEO – Kako Beogradske elektrane krše zakon pri naplati grejanja?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar