Petnica: Nikola Božić novi direktor Istraživačke stanice
Foto: Nataša Marković/IS Petnica

Upravni odbor (UO) Istraživačke stanice Petnica imenovao je Nikolu Božića za novog direktora ove prestižne evropske institucije za dodatno naučno obrazovanje mladih.

Na sednici UO kojom je predsedavala dr Tanja Adnađević prihvaćena je molba dugogodišnjeg direktora Petnice Vigora Majića o povlačenju sa tog položaja.

Obrazlažući svoju molbu Majić je između ostalog rekao:

„Vrlo je važno za ovakvu jednu instituciju obezbediti kvalitetan kontinuitet u radu i generacijsku tranziciju. Dobro je da postoji dobra osoba, koja je kroz celu deceniju stasavala za ovu poziciju, i koja razume Petnicu u njenoj suštini, kao i sve izazove koji se pred nama nalaze. Lično bih voleo da se posvetim pisanju knjige o ‘eksperimentu Petnica’, o idejama i mreži divnih i kreativnih ljudi okupljenih oko toga, i iskustva u oblasti naučnog obrazovanja, pristupa, tema, formi i metoda.“

Povezane vesti:

Upravni odbor je nakon višemesečne procedure na mesto direktora Petnice imenovao Nikolu Božića, dosadašnjeg programskog direktora Petnice.

Nakon sednice Upravnog odbora, njgova predsednica dr Tanja Adnađević izjavila je:

„Upravni odbor se zahvaljuje VIgoru Majiću na dosadašnjem radu uz prihvatanje obećanja da će i dalje da doprinosi radu Petnice svojim neprocenjivim znanjem i iskustvom. Od početka svog rada Istraživačka stanica je bila predvodnik u inovacijama u obrazovanju i svojim primerom ohrabrivala druge organizacije. Najveća vrednost Petnice jeste u obučavanju budućih generacija koje nastavljaju svoj rad upravo u Petnici. Sem toga, velika mreža internacionalnih programa i saradnika je još jedan izuzetan pokazatelj kvaliteta rada ove ustanove. Kolega Božić je veoma prepoznat u krugovima i formalnog i neformalnog obrazovanja kako na nacionalnom tako i na internacionalnom nivou te smo uvereni da će se održati kontinuitet visokog kvalieta rada Petnice.“

Vigor Majić ostaje u Petnici na novom radnom mestu savetnika, kako bi u narednim godinama bio prisutan svojom energijom, idejama, entuziazmom, iskustvom i znanjem, i da bi sve Petničare motivisao i inspirisao.

Ko je Nikola Božić

Božić se više decenija bavi obrazovanjem, kao i popularizacijom i promocijom nauke. Organizovao je više desetina obrazovnih programa za studente, učenike i nastavnike. Postavio je koncepte uspešnih interdisciplinarnih programa koji povezuju različite naučne discipline. Inovirao je pristup u obrazovnom radu sa nastavnicima.

Petnica: Nikola Božić novi direktor Istraživačke stanice
Foto: Nataša Marković/IS Petnica

Bio je urednik rubrike Nauka na B92 Internet portalu, i glavni i odgovorni urednik srpskog izdanja časopisa Popular Science.

Autor je knjige za decu „Astronomija“ (Kreativni centar), za koju je dobio i književnu nagradu „Neven“ za najbolju dečju knjigu u oblasti popularne nauke (2013). Piše naučno popularne tekstove i drži popularna predavanja. Govornik je na TEDx događajima.

Član je stručnog tima srpskog izdanja magazina „Nacionalna geografija“.

Povodom postignutih rezultata na polju promocije i popularizacije nauke od Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja je dobio plaketu “Milutin Milanković” (2010).

Premijer Francuske Republike 2018. godine odlikovao ga je ordenom i imenovao ga je za viteza u redu Akademskih palmi, odajući mu tako priznanje za njegovu posvećenost naučnoj saradnji između Francuske i Srbije.

U Petnici Nikola Božić je od svojih srednjoškolskih dana, gde je bio polaznik na seminarima astronomije. Nakon toga nastavlja angažman kao mlađi saradnik, da bi bio i rukovodilac seminara astronomije. Svoj puni profesionalni angažman u Istraživačkoj stanici započinje 2008. godine kao rukovodilac Odeljenja matematičko-tehničkih nauka, da bi 2017. godine bio izabran za programskog direktora.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare