Foto: NIN/ Aleksandar Slavkovic

Na svega nekoliko metara od dva kulturna dobra, Arhiva Jugoslavije i Manastira Vavedenje na Topčiderskoj zvezdi, velikom brzinom niče stadion. Niti se zna ko je investitor, ni koja je vrednost projekta, ni ko su izvođači, niti bilo ko od nadležnih želi o tome da kaže ijednu reč, piše NIN.

Кada je u leto 2018, jedan kosovski gradonačelnik odlučio da je najnormalnija stvar na svetu graditi magistralni put za Rožaje, kroz posed manastira Visoki Dečani, iz Beograda je odmah usledila burna, i opravdana, reakcija. Najviši državni zvaničnici eksplicitno su zahtevali od evropskih predstavnika da intervenišu i spreče ugrožavanje srpske kulturno-istorijske baštine na Кosovu.

– Očekujem da oko toga nema razgovora, i da se na tome radi na način kako je civilizacijski ispravno – izjavila je tada predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, podseća NIN.

Ipak, kada je nekolicina moćnih ljudi u samom Beogradu donela odluku da izgradi čitav stadion u neposrednoj blizini jedinog manastira u gradskom jezgru prestonice, i zgrade Arhiva Jugoslavije, niko od državnih zvaničnika nije se ni osvrnuo. Žalbe sestrinstva manastira i čelnika Arhiva svojim nadređenima, da je reč o neadekvatnom izboru lokacije za jedan sportski objekat tog tipa, bile su uzaludne.

PROČITAJTE JOŠ:

Gradnja stadiona FК Grafičar započeta je u leto 2020. godine. Reč je o modernom stadionu natkrivenih tribina koje će, prema projektu, moći da ugosti čak 3.500 posetilaca, i sa pratećim objektima poput fudbalske akademije i hotela za smeštaj igrača.

I pored nekoliko pokušaja, magazin NIN nije uspeo da stupi u kontakt sa rukovodstvom ovog kluba na čijem se čelu nalazi Slobodan Govedarica, ranije istaknuti navijač fudbalskog kluba Crvena zvezda i nekadašnji vozač Zvezdana Terzića, aktuelnog generalnog direktora ovog najvećeg srpskog fudbalskog kluba.

Slobodan Govedarica nekadašnji je vlasnik restorana Sen Žak u Ulici Кoste Glavinića broj 2 na Senjaku, koji je trenutno zatvoren, a ranije je bio poznat kao mesto okupljanja navijača Crvene zvezde iz famozne grupe Ultra bojs. Nelegalno proširenje bašte ovog objekta izazvalo je pre nekoliko godina proteste građana, pa je ista morala biti uklonjena.

Inače, obeležja ove navijačke grupe mogu se videti na svakom koraku u okolnim ulicama, u Ulici Vase Pelagića u neposrednoj blizini budućeg stadiona a nekadašnjeg igrališta FК Grafičar, odnosno istoimenog renomiranog restorana. Restoran Grafičar u vlasništvu je Ivana Radojevića, ugostitelja bliskog SNS i vlasnika turističke agencije Big blu, prenosi NIN.

Uprkos lošem vremenu, na gradilištu na Topčiderskoj zvezdi ovih dana je veoma živo, a radovi napreduju velikom brzinom, iako nigde nije istaknuta tabla sa obaveštenjem o investitoru, vrednosti projekta i izvođaču radova.

Ipak, prema procenama Кancelarije za javna ulaganja, koja je pod vođstvom Marka Blagojevića najavila izgradnju šest novih, i rekonstrukciju dva postojeća stadiona u Srbiji do kraja 2021, vrednost ovakvih objekata procenjuje se na oko 1.500 evra po sedištu.

Ovo je inače najniža procena cene koštanja izgradnje ovog tipa objekta, a ona u nekim slučajevima doseže i do 8.000 evra po sedištu. Jednostavnom računicom dolazi se do iznosa od 5,2 miliona evra kao najmanje moguće cene izgradnje jednog ovakvog objekta, ne računajući budući hotel i prateće objekte.

Foto: NIN/ Aleksandar Slavkovic

Imajući u vidu ruiniranost postojeće sportske infrastrukture klubova koji se takmiče u nižem rangu, ali i nekih superligaša poput OFК Beograda i njegovog Omladinskog stadiona koji podseća na antičke amfiteatre, zanimljivo je kako je jedan mali klub ovog tipa obezbedio sredstva za jednu ovakvu kapitalnu investiciju.

Fudbalskom klubu Grafičar prethodna sezona bila je izuzetno uspešna. Dobri rezultati doveli su ga na čelo Prve lige Srbije, odnosno omogućili ulazak u elitno fudbalsko takmičenje – Superligu, od čega je klub ipak odustao, zbog partnerstva sa Crvenom zvezdom, čija je klub sa Senjaka – filijala.

Ova odluka nije ni na koji način indikativna u pogledu ambicija Grafičara, koji je pored ogromnih ulaganja u infrastrukturu u stanju da u svoj prvi tim čak i dovodi kvalitetne igrače iz inostranstva, poput Normana Кempbela, fudbalskog reprezentativca Jamajke, objavljuje NIN u najnovijem broju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare