Iako je u Trsteniku još uvek na snazi vanredna situacija zbog velikih poplava koje su zadesile ovaj grad 10. juna, kao i još neke delove Srbije, lokalni čelnici su ipak organizovali čuvenu manifestaciju "Gulašijada" u dva trstenička sela Ugljarevu i u Milutovcu. Mnoga domaćinstva su nakon poplava "zaboravljena", meštani se još uvek bore sa vodom koja im je uništila kuće, a čak ne mogu ni da izađu iz dvorišta jer im je bujica odnela prilaz ka kući. Među njima je porodica Živković iz naselja Velika Drenova kod Trstenika.

Porodica Živković iz sela Velika Drenova kod Trstenika najviše je pogođena poslednjim poplavama koje su zadesile pojedine delove Srbije.

Njih šestoro odsečeno je od sveta jer im je bujica raznela ćupriju ispred kuće. A kada su pitali predsednika mesne zajednice za pomoć, on im je, kako tvrdi Slađana Živković (29) za Nova.rs, rekao da „uzmu sami ašov i motiku u ruke“.

Pored ćuprije, voda je napravila veliku štetu i na samoj kući – bujica je prodrla u prizemlje kuće, nameštaj je uništen, stolarija upropašćena i razbijena, dok je crep skoro pa pao.

Sušivač Foto: Privatna arhiva

Slađana živi sa nepokretnom bakom i troje dece. Muž joj je trenutno odsutan, te je ona i žensko i muško u kući. Kaže za naš portal da je dobila samo jednokrtanu pomoć od predsednice opštine Trstenik i to preko Centra za socijalni rad, kao i sušač.

„Situacija u našem domaćinstvu je katastrofalna. Voda je bila ušla u kuću, odvalila je crep, probila se kroz ploču i balkonska vrata, stakla na prozorima su razbijena. U kući izbija vlaga, kuhinja se nadula, samo što ne otpadne. Nisu nas evakuisali zato što su dve sobe bile bezbedne, pa smo u njoj spavali. Predsednik mesne zajendice nam je rekao da se sami snađemo. Jedino je odmah reagovao Vladimir Dačić iz opštine, koji nam je doterao kamion peska, kako bismo sprečili da  voda ne uđe u kuću kod nepokretne babe. Dao je motore i pumpe da crpimo vodu“, objašnjava naša sagovornica.

Foto:privatna arhiva

Dodaje da su dolazili nadležni za procenu štete, ali da se nameštaj i stolarija ne ubrajaju, a to im je najviše potrebno.

„Svuda se oseća vlaga, neophodno je da se zameni cela stolarija, pritom pločice u kupatilu su se nadule, mada kažu da bi sušačem trebalo da se izvuče taj pritisak i voda, ali to je nemogu sa jednim sušačem. Dečiji kreveti su potpuno upropašćeni, ormarići takođe. Zato se nadamo nekom donoru, nekoj firmi koja bi nam izašla u suret i donirala nam krevete za decu, ormariće i prozore“.

Pročitajte još:

Slađana je zahvalna predsednici opštine Trstenik Mileni Turk što joj je omogućila jednokratnu pomoć. Ipak, to nije dovoljno da nastave normalnim životom.

Vlaga nakon poplava Foto: Privatna arhiva

„Ne mogu da grešim dušu, predsednica mi je pomogla, dala mi je i paket od Centra za socijalni rad, koji sam dobila sa zakašnjenjem jer me navodno predsednik mesne zajednice nije stavio na spisak. Jako sma ogorčena na njega, posebno što mi je rekao da uzmem ašov i motiku i sama da napravim ćupriju. Zaista sam sama otpušila kanal, pa mu je zasmetalo i to kada je čuo. Hvala na svakoj pomoći, ali meni treba nameštaj za decu i novi prozori“.

Vlaga nakon poplava Foto: Privatna arhiva

Dodaje da je zvala u pomoć i vatrogasce, kako bi joj popravili crep, s obzirom da u njemu ima struje.

„Niko neće da se popne da sanira crep, navodno niko nije nadležan, kažu mi da nađem radnika da to sredim. Kako ja to mogu sama da uradim? Dovoljno je što sma improvizovala i namestila ćurpiju od daski i to samo zato što su se komšije bunile što je moj auto stajao na putu. A kako da uđem u dvorište, kad nema ćuprije?!  Ispod naše kuće živi moja rođaka, i njoj je razbijena ćuprija, ništa nije namešteno, žena pliva u vodi, sve je zeleno. Predsednik sela je otišao u banju, zaobilazi ovaj kraj. Svuda je prokopano bar nešto, samo meni ništa. Sramota“, ističe Slađana.

Slađana Živković Foto: Privatna arhiva

Potpredsednik odbora Narodne stranke Bojan Petrović iz Trstenika koji redovno obaveštava javnost o lokalnim problemima, kaže za Nova.rs da je glavni problem u čelnicima opštine koji nisu znali da reaguju u ovakvoj situaciji.

„Osnovn iproblem je što se vlast u Trsteniku nije snašla kako da reaguje nakon poplava. Ljudima nisu izašli u prvu pomoć, nisu im dali smeštaj. Opština je reagovala preko Centra za socijalni rad, oštećeni su dobili određene pakete i sušač, a što se tiče nadoknade štete, to ništa nije urađeno. Poražavajuće je što u vanrednoj situaciji, kada je pola opštine poplavljeno, vlast organizuje Gulašijade, troši novac, veseli se, poziva narodne pevače. To je neprimereno u ovoj situaciji. Oni se pravdaju da su te manifestacije bile predviđene planom i programom i da nisu mogli da ih odlože. Onda se postavlja pitanje zašto vanredna situacija i dalje traje?“, navodi Petrović.

Foto:privatna arhiva

Dodaje da nadležni ne čiste vodotokove redovno, te da zato dolazi do čestog plavljenja.

„Vlast sve ovo vreme troši novac nenamenski na kafane, razne manifestacije, umesto da čiste vodotokove. Zbog nemarnosti je često plavljeno. Ti lokalni funkcioneri kao što su predsednik mesne zajednice i predsednik Skupštine opštine Trstenik su jako bahati ljudi koji sve gledaju kroz politiku. Nisu osećajni da pomognu ljudiima u nevolji. Dovodili su bagere da se slikaju, čim odu, odu i bageri. A još uvek nemaju ugovor za održavanje puteva, nemaju mehanizaciju, nemaju nikog. Užas, šta da vam kažem“, tvrdi Petrović.

Foto:privatna arhiva

Zašto građanima čija je imovina oštećena u poplavama, još uvek nije sanirana šteta, kao i kako je moguće da se tokom vanredne situacije organizuju manifestacije poput Gulašijade, pitali smo čelnike iz opštine Trstenik, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Takođe, kontaktirali smo i Mesnu zajednicu Mala Drenova, ali se na broj telefona koji je istaknut na sajtu, niko nije javljao.

BONUS VIDEO: Situacija je katastrofalna: Šta su poplave ostavile iza sebe u Novom Pazaru?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar