Bojan Obradović iz sela Velika Drenova kod Trstenika već tri godine kako ne spava zbog vode koja mu potopi celo domaćinstvo kada padne kiša. Tvrdi da je to zbog izgradnje puta koji je u vlasništvu opštine Trstenik, a iako se žalio bezbroj puta i sudio sa opštinom, rešenja još uvek nema. Ovaj izmoreni Trsteničanin kaže za Nova.rs da se plaši da se ne udavi u sopstvenom dvorištu.

„Verujte, ne znam više šta mi je činiti. Te 2019. godine zadesile su nas katastrofalne poplave. Šteta na mom imanju je procenjena na 2,2 miliona dinara. Potopljeni su mi usevi, plastenici, povrće, sve je bilo uništeno. Od tada, ista situacija se događa čim padne mala kiša. Mene ne plavi nikakva reka, nego je opštinski put izdignut i ja sam ostao kao u lavoru. Kad padne 15 litara kiše, moram da uključim pumpe jer je u dvorištu potop. Popucali su mi zidovi na kući jer je temelj bio u vodi. Takođe, voda je ušla u kuću, u ostavu gde mi stoje zamrzivač i veš mašina. Sve će mi stradati i otići dođavola“, kaže uplašeni Bojan.

Foto: Privatna arhiva

Pošto voda koja nastaje zbog, kako tvrdi, izdignutog puta, ne može prirodno da istekne iz njegovog dvorišta, Bojan mora da ispumpava vodu u jarak regionalnog puta Velika Drnava-Oparić.

„Izgradnjom puta je poremećen prirodni tok vode. Dakle, nisam imao drugog izbora osim tog jarka. Međutim, 2020. godine je republička inspekcija izašla na teren i zabranjeno mi je da na tom mestu ispumpavam vodu jer to, kako kažu, ugrožava asfaltni put. Onda sam se ponovo obratio opštini da mi barem omogući mesto gde mogu da ispumpavam vodu, a da nikog ne ugrožavam“.

Foto: Privatna arhiva

Pošto nije bilo rešenja, Bojan je zatražio pomoć na sudu, ali je ni tada nije dobio.

Pročitajte još:

„Završio se sudski postupak na takav način što je to vraćeno na upravni postupak da to opština reši. Zamislite, u sudu se desi krađa dokumenta koji su poslali iz Beograda, a u kom piše da mi je zabranjeno da ispumpavam vodu u jarak. Prilikom veštačenja, dokumenat je nestao, nije ga bilo u sudskim spisima. Zapravo, ne bih ni znao da ga nema, da veštak nije rekao kako mogu da ispumpavam vodu u jarak. Rekoh, kažu mi da je zabranjeno, a on kaže da to nigde ne piše i on u svom veštačenju navodi da to nije primio kao dokumenat. Na sledećem ročištu, sudija mi je tražio taj dokumenat, ja ga dajem i on ga ponovo uvodi u spise. Ovd eniko ne radi svoj posao kako treba. A sam u problemu, pritom sam potrošio preko 200.000 dinara zbog sudskih troškova“.

Foto: Privatna arhiva

Na kraju svega, odlučeno je da opština Trstenik izađe na teren kako bi pronašla rešenje, ali opština, ni posle tri meseca od donošenja odluke, nije ništa uradila.

„Njih to ne zanima i oni to neće da reše. A šta ja da radim? Celo imanje mi je pod vodom, ali nisam samo ja ugrožen jer ima još ljudi koji su slali dopise. Molio sam opštinu da mi makar odobre gde ću da crpim vodu, međutim nisu se udostojili ni da mi odgvore na to. Ako ispumpavam na njihov put, može neko drugi da me tuži jer ta voda ide kod nekog pravo u dvorište. U bezilaznoj sam situaciji. Njihova konstatacija je „Ovo je katastrofa“ i ništa više. Oni su dužni da naprave zapisnik, a nijedan zapisnik nisu napravili kad god su dolazili nego samo gledaju i pričaju „Ovo je katastrofa“. Pa dokle više, majku mu?“, pita se zabrinuto naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva

Povodom tvrdnjih našeg sagovornika Bojana Obradovića o situaciji na njegovom domaćinstvu, kontaktirali smo opštinu Trstenik, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Potop posle kiše Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar