Foto: N1

Snažno nevreme pogodilo je danas veći deo Srbije, a pet opština bilo je primorano da proglasi vanredno stanje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ciklon iz Hrvatske pre nekoliko dana stigao je i u našu zemlju, kada su počele obilne padavine i izazvale poplave u nekoliko mesta. Opština Ćuprija danas je saopštila da je na toj teritoriji proglašeno vanredno stanje zbog štete koja je prouzrokovana.

„Zbog poplava i šteta koje su ovih dana prouzrokovale obilne padavine, proglašena je vanredna situacija na teritoriji opštine Ćuprija.

Vanredna situacija proglašena je na predlog Jovice Antića, predsednika Opštine Ćuprija i ujedno komandanta Opštinskog štaba za vanredne situacije, koji je, obrazlažući svoj predlog, rekao kako se posle jutrošnjeg obilaska terena uverio „da zbog kritične situacije i bržeg reagovanja treba uvesti vanrednu situaciju“, navodi se u saopštenju opštine.

Kako su objasnili, poenta uvođenja vanrednog stanja je u tome da se što brže otklone posledice poplava, jer će sada efikasnije biti angažovani ljudi, ali i materijalna sredstva.

Kao i tokom poplava 2018. godine, Petrovac na Mlavi je pogođen i ovog puta.

„Velike količine kišnih padavina su prouzrokovale slično kao 2018. godine bujične vode u naseljenim mestima Dobrnje, Vošanovac, Lopušnik, Bošnjak, Tabanovac, Busur, Burovac. U samom Busuru tj. jezeru došlo je do kontrolisanog prelivanja brane, gde je višak vode sa nje odveden kanalima nizvodno. Nedavnom izgradnjom nove prelivne brane i pomoćnih objekata – kaskada na bujičnim potocima koji dolaze sa obližnjih brda, potpuno je umanjena opasnost od većih poplava i šteta, tako da su isti opravdali svoju funkcionalnost“, saopšteno je na sajtu opštine.

Foto: N1

Juče je vandrednu situaciju proglasila i opština Lebane, navodeći da je neophodna procena rizika i štete. Prema prvim informacijama, došlo je do oštećenja na poljoprivrednim kulturama, građevinskim objektima i infrastrukturi.

Štab za vanredne situacije opštine Crna Trava uveo je danas vanrednu situaciju, jer je olujni vetar sa kišom oštetio puteve i pokidao elektro-mrežu.

Foto: N1

Zasad peta opština u kojoj postoji velika šteta od poplava, ali i opasnost od većih padavina jeste Bela Balanka.

„Opštinski štab za vanredne situacije doneo je naredbu da je potrebno preduzeti sve potrebne mere i angažovati mehanizaciju, ljudstvo, opremu i sredstva radi hitne sanacije posledica nastalih usled poplava u julu 2021. godine“, navodi se sajtu opštine.

Foto: N1

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje, u kome se navodi da se u narednih sat vremena na jugu Srbije očekuje kratkotrajna Kiša, dok će područje Banata pogoditi izolovani pljusak.

BONUS VIDEO Kiša na Novom Beogradu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar