Regulatorno telo za elektronske medije REM
Regulatorno telo za elektronske medije REM Foto:Nova S

Više nevladinih udruženja u zajedničkom saopštenju pozvalo je danas članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da podnesu neopozive ostavke.

Ukazali su da na osnovu višegodišnjeg praćenja rada REM-a smatraju opravdanim zahteve građana sa protesta „Srbija protiv nasilja“ za smenu članova tog Saveta, i ocenili da je, zbog nesavesnog rada Saveta, REM institucija koja ne služi svrsi radi koje je osnovana.

„Članovi Saveta REM-a ne rade svoj posao, jer da rade, onda ne bi bilo moguće da promocija nasilja i govor mržnje u medijskim sadržajima potisnu pluralizam mišljenja i kulturu dijaloga“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da REM i mediji koji promovišu zlostavljanje, šire dezinformacije i glorifikuju ratne zločince ne služe interesu građana nego interesima „medijskih tajkuna“ i političkih moćnika.

Saopštenje su zajedno uputili Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Evropski pokret u Srbiji, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Partneri Srbija, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), Slavko Ćuruvija fondacija, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Šer fondacija.

***

BONUS VIDEO: Opozicija ušla u REM da preda odštampane ostavke, Zekić zaključala vrata