Foto: Nova.rs

Zemljotres jačine 2,3 stepena Rihterove skale pogodio je Kraljevo i to baš na isti dan kao i pre 12 godina kada je snažan potres snage 5,4 Rihtera zadesio usnulo Kraljevo i okolinu.

Te novembarske noći, tačno u 1.56, Kraljevčanima je izgledalo kao da se mir i spokoj više nikada neće vratiti u ojađeni grad na Ibru. Za samo tridesetak sekundi, zemljotres je gotovo razorio gradsko jezgro, ponajviše naselja Gradsku koloniju, Sijaće Polje, Jarčujak i Grdicu gde su stradale gotovo cele ulice, ali i obližnja sela, posebno Sirču, Šumarice, Vitanovac…

Ruševina je bilo na sve strane, oštećene su porodične kuće, stambene zgrade, škole, zdravstveni objekti poput Zavoda za javno zdravlje, kulturne ustanove, parkirani automobili…

Foto: Nova.rs

Bračni par, Natalija i Siniša Stašić, izgubili su život u snažnom zemljotresu, kada se na njih srušio krov porodične kuće u naselju Grdica. Uz njih dvoje, pod ruševinama je bilo još 180 teže ili lakše povređenih građana. Lekarsku pomoć zatražilo je, u prvom trenutku, blizu stotinu građana.

Od zemljotresa je, prema prvim prijavama, manje ili više oštećeno preko 12.000 objekata. Do ponedeljka, 8. novembra, pregledano je 4.846 objekata, a njih 900 nije za upotrebu.

Foto: Nova.rs

Do prve godišnjice od zemljotresa u Kraljevu je  pregledano 8.262 stana, a 6.894 vlasnika je dobilo novčanu pomoć za šta je utrošeno 75.499.090 dinara. U istom vremenskom periodu utvrđeno je da je na 15.333 individualna objekta zabeležena šteta manjeg ili većeg obima, izgrađene su 463 montažne kuće, od kojih je 229 površine do 40 metara kvadratnih, 172 do 60 metra kvadratnih, a 62 novosagrađene kuće imaju 80 metara kvadratnih.

Pročitajte i:

Prosečna cena novosagrađenih kuća iznosila je oko 340 evra po metru kvadratnom. Građanima čije su kuće razvrstane u IV i V kategoriju oštećenja isplaćeno je u prvoj godini od zemljotresa 189.630.000 dinara, a onima iz tri najniže kategorije 319.628.010.

Foto: Nova.rs

Potres koji je trajao nekoliko sekundi osetio se i u svim većim gradovima Srbije, a epicentar je bio deset kilometara severno od Kraljeva, u selu Vitanovcu.

BONUS VIDEO: Procene seizmologa Na Kopaoniku se može desiti zemljotres magnitude oko 5 stepeni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar