Foto: Privatna arhiva

Izvesna Jovana T. (36) iz Beograda osmislila je nekoliko različitih mehanizama pomoću kojih izvlači novac od svojih žrtava a zatim, koristeći nefunkcionalnost pravosudnog sistema u Srbiji, uspeva da bez ikakvih posledica nastavi sa prevarama. Međutim, tome je, deluje, došao kraj.

Marija i Marina žrtve su osobe koja već godinama po Srbiji ljudima izvlači novac a onda nestaje bez traga i glasa. Njima je J. T. koristeći dobro iskonstruisane priče, uspevala da uzme velike sume novca koje oštećene ni ne očekuju da će ikada više videti.

Marijina priča sa prevarantkinjom počinje pre više od dve godine. Nakon povratka sa rada u Hrvatskoj, Marija odlučuje da potraži stan u Novom Sadu.

„Naišla sam na oglas u kom stoji da se izdaje stan od 250 evra, međutim, stanodavac J. T. je bila spremna da spusti cenu na 200 evra, ukoliko se kirija uplati za period od pola godine. Pristala sam na to i uplatila 1200 evra. Kada je došlo vreme da se uselim, J.T. je počela da odugovlači. Prvo je rekla da ima porodične probleme a zatim i da joj je preminuo otac. Odugovlačenje je trajalo toliko da sam osetila da nešto nije u redu“, ispričala je Marija.

„Moje sumnje su se obistinile. Kad je rekla da joj je preminuo otac, to je bila kap koja je prelila čašu. Osetila sam da ne govori istinu. Drugarica kod koje sam boravila dok se ne uselim u stan za koji sam platila je iz Bačke Palanke, baš kao i J.T. Zajedno smo pretražili raspored sahrana za Bačku Palanku i tada smo shvatili da J.T. ne govori istinu jer se nigde na listi preminulih ne pojavljuje ime njenog oca“.

Tada je Marija odlučila da više neće da sluša odugovlačenja, već želi lično da se uveri šta se dešava sa stanom koji je pretplatila.

„Otišla sam do mesta gde se nalazi stan. Tamo sam videla momka i devojku koji takođe nešto čekaju. Ubrzo smo shvatili da smo tu iz istog razloga i da smo svi prevareni. Pokucali smo na prozor i zapanjili se kada se na prozoru pojavila devojka koja se u međuvremenu uselila u stan i koja je takođe obmanuta. Nakon što smo pozvali policiju, razumeli smo da su razmere prevare J. T. široke i da uključuju ogroman broj nasamarenih ljudi.“, ispričala je Marija.

Nakon što su prijavili slučaj nadležnim državnim organima, počelo je da se javlja na desetine prevarenih ljudi koje je J.T. na različite načine, prosto rečeno – pokrala.

Ono što posebno privlači pažnju jesu saznanja portala Nova.rs da je J.T. član školskog odbora OŠ „Filip Filipović“ na Voždovcu, bez obzira na to što je već osuđivana i što se protiv nje vodi krivični proces. Kako su rekli iz ove škole, J.T. je postala član školskog odbora na predlog lokalne samouprave.

„Školski odbor broji devet članova. Tri dolaze iz reda nastavnog osoblja, tri člana iz reda roditelja i tri člana dolaze na predlog lokalne samouprave. Lokalna samouprava je predložila J.T. a Skupština grada je potvrdila odluku da ona bude član školskog odbora naše škole. Mi nismo imali nikakav uticaj na to. Možemo da potvrdimo da je J.T. prisustvovala sastancima“, rekli su iz škole „Filip Filipović“.

Jedna od žrtava prevare je i Marina, devojka koja živi u Beogradu, u koji je J.T. preselila svoje aktivnosti iz Vojvodine.

„Sve je počelo kada sam se prijavila na oglas za posao. Trebalo je da radim u firmi koja je predstavnik jedne svetske korporacije. U početku je sve bilo u redu, međutim, došlo je vreme da se izda licenca za bavljenje ovim poslom, a na konto toga J.T. mi je tražila 60.000 dinara. Uredno sam uplatila novac, međutim, krenula su odugovlačenja i navođenje brojnih razloga zbog kojih ne mogu da počnem sa poslom, što je probudilo sumnju“.

Kako kaže, obratila se sedištu korporacije čiji je firma J.T. navodno posrednik.

„Iz sedišta kompanije su mi rekli da ne znaju o čemu se radi i da firma J.T. nije njihov posrednik. Tada sam shvatila da je cela priča – velika prevara. Pored mene, prevaren je i moj brat, koji je takođe prihvatio posao koji ne postoji“, rekla je Marina.

Prevareni građani angažovali su pravne zastupnike i podneli tužbu protiv J.T. uz brojne čvrste dokaze i mnoštvo dokumentacije, međutim, proces protiv J.T. koja je još ranije osuđivana za slična dela stagnira još od 2019. godine.

Ekipa portala Nova.rs nije uspela da kontaktira J.T. a advokat oštećenih nije želeo da komentariše slučaj dok je aktivan.

Proces protiv J.T. i dalje traje: nakon što je konačno locirana u Beogradu pre nekoliko dana, pozvana je na informativni razgovor, nakon kog joj je određeno zadržavanje do 30 dana.

Trenutno se nalazi u Centralnom zatvoru, gde je u pritvoru.

Oštećeni sumnjaju da će ikada više videti novac koji im je otet a obeshrabruje ih i činjenica da je tužba protiv J.T. podneta još 2019. godine a rezultati – nisu na vidiku.

BONUS VIDEO: Oprezno pri korišćenju bankomata

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare