Opterećeni sve većim poskupljenjima hrane, stanova i školarina, studenti sve više osim što se školuju - rade. Najveći broj njih se opredeljuje za neke od poslova iz ponude omladinskih zadruga. Dnevnice ne veće od 2.500 dinara zvuče primamljivo, ali nekada je realnost potpuno drugačija.

Junakinje naše današnje priče su studentkinje iz Beograda Nevena, Sandra, Anja i Magdalena.

Deklarisanje proizvoda: Na prvi pogled lako, međutim…

Nevena Radulović, studentkinja Stomatološkog fakulteta čula je od svojih prijatelja u domu da posao deklarisanja proizvoda nije mnogo zahtevan fizički, kao i da su dnevnice veoma pristojne.

Međutim, da je drugačije uverila se čim je ušla u pogonsku halu.

„Ti poslovi se rade u magacinima na periferiji Beograda. Radno vreme je bilo od 7 do 3. Prevoz je bio organizovan jako rano ujutru sa nekoliko lokacija. S obzirom da sam ja to radila dok je bila jesen, magacin u kom se sve dešavalo je bio jako hladan. Kada se u obzir uzme i put, vi ste zauzeti mnogo više od 8 sati. Dok sve to lepimo, povijeni smo i u dosta nelagodnom položaju. Moje iskustvo nije tako sjajno, pa bih preporučila da za tu dnevnicu od 2.000 studenti rade neki drugi posao“, kaže Nevena.

Aleksandra Virijević, studentkinja Fakulteta političkih nauka, kaže da je razlika u troškovima mnogo veća sada kada je 4. godina.

Kako kaže, najviše novca izdvaja na hranu, ali i na kafu posle predavanja, koja se ne odbija.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Iako sam budžetski student, što je svakako olakšica, na svaki način pokušavam da olakšam svojim roditeljima, tako da sam od druge godine počela sama da zarađujem. Ja sam radila i deklarisanje i deljenje flajera. Dnevnica je oko 2.000-2.500 dinara. Teško je uskladiti posao i fakultet. Bilo je u koroni vremena za posao, kada je nastava bila onlajn. Sada kada imam više obaveza, gledam da bar jedan odvojim i odem da odradim neki posao“, kaže Sandra za Nova.rs.

Ispomoć u cvećari i vinariji

Anja Gavrilović studentkinja Filološkog fakulteta do sada je, kaže, puno puta radila dodatne poslove.

„Radila sam u cvećari i vinoteci kao ispomoć. Sada ću i u jedom marketu da počnem part-time. Praktično radim kada god mi obaveze na fakultetu dozvoljavaju“, kaže ova studentkinja.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Dodaje da je imala i nekoliko negativnih iskustava, kada se ispostavilo da poslodavci nisu bili korektni.

Foto:shutterstock

Među oglasima u kojima je naglašeno da su za studente nalaze se poslovi recepcionara, potom čišćenje snega oko tržnih centara, izlaganje robe i slično.

Prodaja karata na koncertima i rad na dečjim radionicama

Magdalena Dakić, studentkinja Ekonomskog fakulteta zarađivala je oko 400 dinara po satu kao učesnik dečje radionice koju je organizvao jedan tržni centar.

PROČITAJTE JOŠ

„Prodavala sam i karte, odnosno, proveravala njihovu vlidnost na ulazu. To se isplaćuje odmha, oko 1500-2000 dinara. Ponekad je problem što za neke poslove zarade budu isplaćene tek sledeći mesec, ali suštinski dobro dođe za neke naše dodatne potrebe.

U poslednjih godinu dana, na mnogim fakultetima znatno je poskupela školarina.

Cene stanova otišle su u nebo, a da to ne bude sve postaralo se poskupljenje domova i studentske menze.

BONUS VIDEO: Školarina veća za 60 hiljada: Studenti arhitekture blokirali fakultet