Foto:shutterstock alionabirukova

Dva livena topa iz druge polovine 19. veka netragom su nestala sa ulaza u zgradu "Čaurnice", jednog od najbolje očuvanih spomenika industrijske arhitekture istorijsko-industrijskog kompleksa Knežev arsenal u Kragujevcu.

Informacija o nestanku topova pojavila se na društvenim mrežama 30. decembra, a pet dana nakon toga još nema zvaničnih informacija o sudbini vrednih muzejskih eksponata.

Na njihov nestanak među prvima je upozorio građanski aktivista Boris Herman, koji je potvrdio FoNetu da su topovi odneti, da su postamenti na kojima su stajali oštećeni i da se vide tragovi dizalice i kamiona, koji su koriščeni za njihovo podizanje i transport.

View this post on Instagram

A post shared by Beograd Info (@beograd_info)

„Očigledno je da grad nije imao pojma o tome, jer verujem da bi u suprotnom bilo logično da se odmah oglasi i obavesti javnost o ovom slučaju. Ovako se ne zna da li su topovi ukradeni, premeštni na drugu lokaciju ili otpremljeni na reatauraciju. Ja se nadam da nisu već pretopljeni“, rekao je Herman.

PROČITAJTE JOŠ:

On je na svom fejsbuk nalogu postavio kratku animaciju na kojoj dve ukrštene topovske cevi, koje su simbol kragujevačke Topolivnice, odnosno simbol začetka moderne industrije u Srbiji, nestaju sa Grba grada Kragujevca.

Herman je podsetio da je ne tako davno u Kragujevcu bilo na stotine slučajeva krađe predmeta od bakra, bronze i mesinga koji su prodavani i pretapani i da su u tom periodu sradale mnoge biste sa spomenika, kao i tabla sa likom ubijenog premijera Zorana Đinđića koja se nalazila na početku ulice sa njegovim imenom.

BONUS VIDEO: Otvaranje muzeja Dragoljubu Draži Mihailoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar