Povodom ponovnog nastavka rekonstrukcije ugla ulica Džordža Vašingtona i Palmotićeve, novinari portala Nova.rs posetili su danas raskrsnicu i razgovarali sa građanima.

Piše: Andrej Pavićević

Retko na kog Beograđanina nije, na jedan ili drugi način, uticala rekonstrukcija “četiri bulevara” Cara Dušana, Džordža Vašingtona, 27. marta i Kraljice Marije. Iako je počela pre korone, sredinom 2019., rekonstrukcija i dalje nije kompletno završena, barem ne celom dužinom deonice.

Na nekim mestima gde je završena, ostaci radova, u formi naizgled zaboravljenih materijala i rupa, i dalje se mogu videti. Ali saobraćaj je ponovo uspostavljen i zaista deluje da smo završili sa dugotrajnim zatvaranjem ovih ulica u centru grada. 

Međutim, nije baš tako. Iako su neko vreme bili zaustavljeni, radovi na raskrsnici ulica Džordža Vašingtona i Palmotićeve, na primer, nikada nisu potpuno prestali, pa ni planirana rekonstrukcija trga u tom delu grada još uvek nije kompletirana. Sudeći po tome kako trg trenutno izgleda, teško je zamisliti da će se njegov izgled, bar kako je planiran, ostvariti u narednih nekoliko rokova.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Većina građana sa kojima smo danas razgovarali deli istu brigu. Zbog novih radova koji su ovih dana započeti, raskrsnica ponovo predstavlja neprijatnu „smetnju“ za stanovnike tog dela grada, posebno najstarije i one sa malom decom. 

Zamerke većine građana sa kojima smo razgovarali mogu se svesti na dve stvari — trajanje radova i kvalitet rezultata. 

“Već tri godine se stalno ponovo buši, pa ponovo slaže. Ovo je sramota”, rado deli mišljenje gospođa iz komšiluka.

„‘Em su cigle predugo držali, ‘em su nekvalitetno uradili, ‘em se stalno nešto radi, ‘em je sve PO-LO-MLJE-NO! Kao da je Skadar na Bojani rađen, a ne ovaj jedan trg…”, dodaje rezignirano.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Vanja, koja živi u blizini raskrsnice i tuda vodi sina u školu, potvrđuje problem.

“Ovo nikako da se završi — ovo je druga godina i sad su sve ponovo raskopali”, kaže ljutito.

Na pitanje čemu se nada u kontekstu završetka radova, Vanja kroz šalu izjavljuje da će njen sin od 10 godina verovatno dočekati punoletstvo i iseliti se pre kraja radova. 

Mlada gospođa sa bebom u kolicima, takođe iz komšiluka, na isto pitanje odgovara da radovi traju “beskonačno dugo” i da uopšte više nema nadu da će se završiti.

“Nemam vremena da budem besna, samo preskačem šta mogu da preskočim. A pošto imamo bebu u kolicima, prolazimo jedva. Ovde, na primer, moramo da izađemo na kolovoz da bismo obišli radove”, objašnjava ona, ali se na kraju ispravlja — veruje da će se radovi ipak možda uskoro završiti jer “pred izbore uvek nešto završe”. 

Za razliku od mlade majke, nasmejani, stariji građanin svoju nadu uliva u restoran koji bi tu uskoro trebalo da se otvori.

Nada se da će “oni to valjda da srede” i dodaje: “A što se tiče ovih ‘slobodnih umetnika’, to ne znam. Videćemo kad dođe april”

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

S druge strane, bračni par Beograđana koji već 40 godina žive u Švajcarskoj “ne može da se nagleda kako je Beograd počeo da se razvija”, opisujući to jednom rečju — „fantazija”. Ipak, radovi u Džordža Vošingtona konkretno su im, kako kažu, “strašni”, i tu već imaju primedbe. 

“Prvo, kako grade. Ja sam razgovarao sa ljudima kad god sam dolazio ovde. Tu nema ni jedan profesionalac. Jel’ znate vi to? Zamislite, radnik dotera kamion ovde i onda sedi unutra i čita novine. Znate kad bi to moglo u Švajcarskoj?”, upitao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, prema mišljenju građana, radnici koji su do sada radili na ovoj raskrsnici su bili “neverovatno neefikasni”.

Kako je objasnio brat vlasnika jednog od kafića kod raskrsnice ulica Džordža Vašingtona i Palmotićeve, “neko je uzeo pare, a nikakav posao nije uradio”. 

“Radnici dođu, piju, sede, ne rade ništa”, obrazložio je on svoje mišljenje. “Umesto u jednom roku da sve bude završeno, oni dve godine to rade. Kvalitet rada je nikakav”.

To je potvrdila i vlasnica jednog od lokala u Palmotićevoj ulici. “Tu niko ništa ne radi… Očajno izgleda, sramota za grad. Pozdravite gospodina Vesića”, rekla je ona.

Da su radovi koji već predugo traju nepovoljno uticali na posao potvrđuju vlasnici nekoliko lokala u tom kraju. Kako neki navode, promet im je trenutno 50 odsto slabiji nego pre početka rekosntrukcije „četiri bulevara“. Između ostalog, često ostaju bez vode i struje, a kako navode komšije, slične probleme imaju i stanari iz okolnih zgrada. 

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pored očigledno otežanog kretanja duž ulica, problem su i česte povrede prolaznika. Skoro svako od građana sa kojima smo razgovarali prijavio je da je video kako neko pada, a kao razloge za ovakve incidente, komšije su navele ogromne, neograđene rupe ili, kako su ih nazvali, „rupe za slonove“, kao i prevelike neravnine u nekim delovima asfalta i veoma lošu osvetljenost. 

Jedan od naših sagovornika je video komšinicu u penziji koja je pala i “polomila glavu”. Morali su, kaže, da pozovu Hitnu pomoć, koja ju je odvela u Urgentni centar.  

Možda najbolji zaključak nudi Vuk, đak trećak koji je na putu u školu kratko prokomentarisao:

Ovo je potpuna skarambela!”

— —

Bonus Video: Stambeni blok ispod Kalemegdana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar