Republički geodetski zavod Foto: Republički geodetski zavod

List nepokretnosti izbačen je iz upotrebe i jedino je aktuelan izvod iz baze podataka katastra nepokretnosti u digitalnom obliku, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ) povodom aktuelnih prevarnih radnji oko iznajmljivanja prostora i zloupotrebe izvoda iz baze katastra.

„Republika Srbija i RGZ su prevaziđenu verziju papirnog lista izbacili iz upotrebe zbog falsifikovanja, dok je digitalni izvod iz baze podataka katastra nepokretnosti potpuno zaštićen od bilo kakve zloupotrebe i građanima je potpuno besplatno dostupan putem eKatastra“, navodi se u saopštenju RGZ-a.

Republički geodetski zavod Foto: Republički geodetski zavod

Iz RGZ-a ističu da za bilo kakav postupak pred državnim organima, građanima apsolutno nije potreban nikakav dokaz o vlasništvu nad nepokretnostima, jer su sve državne institucije povezane preko magistrale državnih organa i dužne su da izvrše uvid u bazu katastra nepokretnosti.

RGZ poziva sve građane da „aktivno učestvuju u zaštiti svoje imovine korišćenjem besplatnih i lako dostupnih 28 digitalnih servisa RGZ-a“.

„Republički geodetski zavod garantuje bezbednost i sigurnost vlasništva nad imovinom upisanom u katastar, a digitalni izvodi iz baze podataka katastra onemogućavaju da budete žrtva prevarnih radnji kao što je falsifikovanje i slično“, naglašavaju iz RGZ-a.

BONUS VIDEO: Da li je katastar bezbedan posle vesti o šiframa koje prodaju hakeri?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare