Foto:Shutterstock/Facebook

U Srbiju se vratila epidemija malih boginja (morbila), a u Novom Pazaru, gradu u kojem je 2022. godine, samo 27 odsto mališana primilo vakcinu MMR, dok je 2023. taj procenat nešto više, oko 57 odsto, lekari se hvataju za glavu jer im država ne pomaže. Direktor Doma zdravlja Novi Pazar dr Ervin Ćorović za Nova.rs kaže da svakodnevno pozivaju roditelje, apeluju na vakcinaciju, a nesavesne ažurno prijavljuju nadležnim institucijama, koje su, kako naglašava, nezainteresovane i od njih nema nikakve pomoći.

Izveštaj Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” o obuhvatu vakcinacijom MMR vakcinom u Srbiji za 2022. godinu, pokazatelj je zašto danas imamo epidemiju malih boginja. Njihovi podaci govore o minimalnom obuhvatu vakcinacijom u pojedinim oblastima i gradovima naše zemlje, a Novi Pazar već godinama važi za opštinu sa najmanje vakcinisane dece.

Foto: Shutterstock

U 2022. godini u ovom gradu vakcinu MMR primilo je tek 27,9 odsto mališana, dok je prema rečima lekara, 2023. prvom dozom vakcinisano 881 dete, od njih 1510, tačnije oko 57 odsto. Pravovremeno vakcinu, prvu dozu MMR, koja se daje u periodu od 12 do 15 meseci, međutim, primilo je samo 128 mališana, odnosno 8,3 odsto.

Institucije nemaju razumevanja

“Odziv pacijenata na vakcinaciju je kompleksan problem u našim krajevima, na koji mi lekari iz Doma zdravlja u Novom Pazaru, ukazujemo još od 2021. godine. Nažalost, ne nailazimo na veću pomoć, niti razumevanje nadležnih institucija, niti šire društvene zajednice”, kaže za Nova.rs doktor Ćorović.

Dr Ervin Ćorović Foto:Facebook

U rešavanje problema vakcinacije mora se uključiti kompletno društvo.

“Mislimo da je to neophodno što pre. Moramo da shvatimo da je imunizacija interes svih nas, a ne samo pojedinih gradova i opština. U rešavanje ovog problema moraju biti uključeni svi, počev od Zavoda i Instituta za javno zdravlje, potom Ministarstva zdravlja, gradske uprave i njenih službi, sudskih i tužilačkih struktura, ali i pripadajućih verskih zajednica. Imali smo više takvih sastanaka u prethodnom periodu, uglavnom na našu inicijativu. Nažalost, sve se završilo bez većeg pomaka u obuhvatu vakcinacijom i bez preduzimanja konkretnih aktivnosti svih uključenih faktora”, kaže dr Ćorović.

Foto: Shutterstock

Pedijatri čine sve, ističe on, kako bi roditelje privoleli da dovedu decu na vakcinaciju i izbegnu opasnu zarazu.

Pročitajte još:

“Oni sprovode sve aktivnosti sa ciljem povećanja obuhvata vakcinacije dece. Neprestano ažuriraju vakcinalni status malih pacijenata, pozivaju roditelje, učestvuju u medijskim aktivnostima i apelima za imunizaciju i promociju vakcinacije, imaju stalnu saradnju sa UNICEF-om, ali sve ovo još nema rezultata”.

Prijave niko ne čuje

Takođe, lekari ovog doma zdravlja redovno prijavljuju nesavesne roditelje, ali njihove prijave ostaju u fiokama pod ključem.

“Roditelje koji izričito odbijaju da vakcinišu decu, pedijatrijska služba prijavljuje inspekciji, na šta ih obavezuje zakon. Iako prijavljujemo nesavesne roditelje, ne dobijamo, nažalost, nikakvu pomoć nadležnih inspekcijskih službi, niti sudstva i tužilaštva. Ruke su nam vezane bez njihove pomoći i saradnje ne znamo šta da radimo, kako da povećamo obuhvat vakcinacijom”, naglašava dr Ćorović.

Foto: Shutterstock

Naime, prema podacima ove primarne zdravstvene ustanove, u 2023. godini obuhvat vakcinisanih, polivalentnom vakcinom Pentaksim, koja se daje deci kao zaštita od difterije, tetanusa i velikog kašlja, u Novom Pazaru je oko 46 odsto, odnosno od 1510 mališana, vakcinisano je 669.

Pokušali smo da dođemo do objašnjenja zašto roditelji u Raškom okrugu ne žele da vakcinacijom zaštite svoju decu od ozbiljnih bolesti.

vakcinacija MMR za 2022 Foto:Batut

“U Novom Pazaru i okolini, već decenijama je ista situacija. Sećam se dok sam još bila student na medicini, da su mi govorili da ovde decu roditelji slabo vode na vakcinaciju. Bekstvo od vakcine je opšti problem koji se odnosi na neobrazovanje i neinformisanost građana. U javnosti, u našem društvu na lokalu, ne priča se dovoljno o vakcinama i imunizaciji, koja sprečava epidemije, a stavovi roditelja su prilično čvrsti, da neće da vakcinišu decu. Tako da samo čekamo da krene epidemija i kod nas”, objašnjava za Nova.rs dr Lejla Ćeranić, infektološkinja u Opštoj bolnici Novi Pazar.

Lejla Ćeranić
Lejla Ćeranić Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Ona smatra da je edukacija roditelja zakazala.

“Pedijatri moraju da učestvuju u toj edukaciji. Pre nekoliko godina prijavljeno je više roditelja, pa su neki čak i platili kazne, doduše mali procenat, ali se društvo još nije osvestilo. Nije isključen ni faktor antivakserskog lobija putem interneta, medicinske i paramedicinske prakse. Ljudi misle da to ima veze i sa verom, ali islam propagira vakcinaciju i nauku. Ovde nema verskih lica koja javno istupaju i govore protiv vakcina, mada, možda se to dešava u intimnim krugovima“, kaže dr Ćeranić.

Foto: Shutterstock

Prema kalendaru obavezne vakcinacije, kombinovana MMR vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, daje se u drugoj godini života.

Podsetimo, sredinom februara u Beogradu je prijavljena epidemija malih boginja, a obuhvat vakcinisanih po opštinama glavnog grada varira od 60 do 98 odsto. U Srbiji je u 2022. godini vakcinacija MMR-om sprovedena sa obuhvatom od 81,3 odsto, a u našoj zemlji, prema poslednjem izveštaju Instituta “Batut”, uкupnо je rеgistrоvаno 27 slučаjevа mоrbilа.

***

BONUS VIDEO: Posle velikog kašlja stigle su nam i male boginje, pedijatri strahuju od nove epidemije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar