U Zavodu za javno zdravlje Beograd potvrđen je još jedan slučaj morbila. U pitanju je osmogodišnji pacijent, koji nije primio nijednu vakcinu do sada.

Dečak je smešten u Kliničko-bolnički centar „Dr Dragiša MIšović“, iako još nema ozbiljne komplikacije.

Foto: Shutterstock

„Dete je 2015. godište i hospitalizovano je u ‘Dragiše Mišovića’ zbog niskih leukocita. Međutim, male boginje inače izazivaju pad leukocita, ali važno je da nema upalu pluća, ni dijareju. Od simptoma ima ospu, visoku temperaturu i konjuktivits„, kaže za Nova.rs dr Ivana Begović Lazarević, epidemiološkinja u Zavodu.

Pročitajte još:

Ona naglašava da dečak, koji je oboleo, nije primio nijednu vakcinu u životu.

„Dete je bilo zdravo, nije bilo razloga, odnosno nikakvih medicinskih indikacija koje bi ukazivale da na to da vakcinacija nije preporučena. Samo je pilo K-vitamin, kažu roditelji i to je sve od prevencije koju ovo dete ima u organizmu. Nije vakcnisan čak ni BSŽ-om protiv tuberkuloze na rođenju. Njihova želja je bila da dete ne vakcinišu. U porodilištu su tražili da potpišu da dete ne bude vakcinisano. Roditelji koji odbijaju da vakcinišu dete, čim dođu u porodilište traže da potpišu papir da detetu ništa ne smeju daju po rođenju“, objašnjava dr Begović Lazarević.

Foto: Printscreen Nova/Video

Podsetimo, posle epidemije velikog kašlja (pertusisa) koja je prijavljena u Beogradu, a od kojeg su od kraja 2023. do februara 2024. umrle četiri bebe, registrovana su i prva dva slučaja morbila – malih boginja, a danas i treći. Naime jedan dečak uzrasta 15 godina hospitalizovan je u Infektivnoj klinici, dok je osmogodišnje dete u KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Epidemiolozi i pedijatri smatraju da je uzrok pojave bolesti protiv kojih postoji zaštita, odbijanje vakcinacije, odnosno jačanje antivakcinalnog lobija u našoj zemlji, što najmlađe dovodi u smrtnu opasnost, a država već godinama ne reaguje adekvatno.

Morbili Foto: Shutterstock

Naime, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen 2016. godine, vakcinacija je u Srbiji obavezna, a za roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu svoju decu predviđene su kazne od 50.000 do 150.000 dinara. Dok prema Porodičnom zakonu do lišavanja roditeljskog prava može doći iz više razloga, između ostalog ako roditelj ugrožava zdravlje deteta i grubo zanemaruje dužnosti iz sadržine roditeljskog prava.

Podsećamo da je od kraja 2017. do juna 2019. godine u Srbiji registrovano 5.798 slučajeva malih boginja i čak 15 smrtnih ishoda – od čega četvoro dece mlađe od pet godina. MMR vakcina štiti od od tri zarazne bolesti – malih boginja (morbila), zauški i rubeola.

Prvu dozu MMR vakcine deca primaju sa 12 meseci, dok se druga doza prima pred polazak u školu. U januaru i februaru prošle godine u Smederevu, gde je proglašena epidemija, blo je zaraženo gotovo 20 ljudi, među kojima je bilo najviše beba, male dece, ali i trudnica.

***

BONUS VIDEO: Male boginje u Smederevu – preti li Srbiji epidemija morbila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare