Andreas Fat Foto: STEFAN PUCHNER / AFP / Profimedia

Nemački hemičar Andreas Fat krenuo je na skoro 3.000 metara dugačko plivanje Dunavom kako bi niz njegov tok uzimao uzorke vode, koju je u pokretnoj laboratoriji na brodu trebalo da analizira tim naučnika sa Univerziteta u Beču. I tako je Fat plivao sve do Beograda, a onda je tu odustao - zbog fekalija.

Fat i tim naučnika iz Beča krenuli su u avanturu u projektu „Očisti Dunav“ kako bi uzimali uzorke vode i analizirali ih na prisustvo mikroplastike i aditiva, supstance koje mogu biti veoma opasne za živi svet u vodi.

Nemački hemičar plivao je do Beograda, ali je onda odustao jer je reka previše zagađena i plašio se da bi to moglo da utiče na njegov imuni sistem, objasnila je Juta Nojman iz njegovog tima.

PROČITAJTE JOŠ

„U Beogradu živi oko 1,7 miliona ljudi. Njihova otpadna voda ne prolazi nikakav tretman u fabrikama za prereadu, već se direktno uliva u reke. Izmet ulazi u vodu. Zbog količine bakterija koje se ulivaju, veliki je izazov plivati u Beogradu. Posledica kontakta sa dunavskom vodom može biti može biti infekcija ešerihijom koli“, rekla je Nojman za „Telegraf“.

Dodaje da je Fat zbog toga odlučio da Dunavom kroz Beograd prođe na brodu koji je bio rezervisan za tim naučnika koji su ga pratili na ekspediciji.

Andreas Fat Foto: STEFAN PUCHNER / AFP / Profimedia

„Za sve koji plivaju u Dunavu, na delu kroz Beograd, Fat savetuje: Pokušajte da ne gutate vodu. Ako ste slabog imunitetea, nemojte da plivate u tom delu reke. Voda Dunava je u regionu Beograda prljava i mi smo našim brzim testovima izmerili da je koncentracija kiseonika u Dunavu u Beogradu niža nego u regionima koje smo već prešli“, rekla je Nojman i dodala da će objaviti kompletne hemijske analize kada budu završili ekspediciju.

Istraživanje austrjskih univerzitetskih naučnika iz 2019. godine pokazalo je da je reka Dunav zagađena fekalijama duž svog toka kroz Srbiju, Rumuniju i Bugarsku. Situacija je posebno kritična u Novom Sadu i Beogradu, gde je prisustvo bakterije ešerihije koli izuzetno visoko, pokazala su mikrobiološka istraživanja.

Andreas Fat Foto: STEFAN PUCHNER / AFP / Profimedia

U Beogradu postoji čak 100 direktnih izliva kanalizacije iz kojih se na godišnjem nivou u reke izlije 60.000 olimpijskih bazena fekalija, rekao je ranije zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Plan je da se u Velikom selu izgradi fabrika za preradu otpadnih voda u koju će biti uloženo u prvoj fazi 285, a u drugoj 400 do 500 miliona evra i koja će pokriti 80 izliva kanalizacija. Ostale izlive pokriće druge fabrike za preradu otpadnih voda.

BONUS VIDEO: Pomor ribe u zagađenom Dunavcu kod Višnjičke banje 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare