Foto: Shutterstock

Interpol je objavio Izveštaj o novonastalim kriminalnim trendovima u kojem upozoravaju na porast nelegalne trgovine i tretmana otpada, ilegalnih požara i paljenja deponija. Sa stručnim agencijama u 194 zemlje Interpol je pokrenuo akciju kako bi se zaustavio zločin zagađenja. S tim problemima godina se suočavaju svi veći gradovi u Srbiji.

Stanovnici Novog Beograda, Palilule i Čukarice već godinama protestuju zbog paljenja sekundarnih sirovina u nehigijenskim naseljima i zagađenog vazduha. Oni koji sakupljaju i pale otpad najviše su ugroženi, navodi RTS.

Pored toga što su samo u ovoj godini gasili 900 požara na deponijama i 1.500 požara na kontejnerima, vatrogasci su prvi stizali i svaki put kada građani prijave nelegalno paljenje otpada.

„To nekontrolisano sagorevanje je posebno opasno, jer ne može se predvideti tačno šta se sve može izdvojiti. To može biti lepeza hiljade toksičnih jedinjenja. Ekstremno toksičan i ekstremno kancoregeni agens koji ulaskom u atmosferu predstavlja rizik ne samo za one koji to rade nego i za stanovništvo“, kaže Dragana Đorđević, rukovodilac Centra izvrsnosti za hemiju i inženjering životne sredine IHTM.

Komunalna policija organizovala je i celodnevna dežurstva.

„Ja vam mogu odgovorno reći stotinu puta smo izlazili i reagovali. Ako mi reagujemo na jednoj lokaciji oni se premeštaju na drugu, onda se umire dva, tri meseca onda ponovo krenu. Mora da se zabrani otpadima da otkupljuju žice dobijene spaljivanjem“, ističe Srđan Kolarić, predsednik Opštine Čukarica.

Osim što zagađuju, divlje spalionice ugrožavaju posao legalnih firmi koje isti otpad recikliraju na bezbedan način.

„Nemaju nikakve troškove u smislu da su uložili u postrojenja, zaposlene, da plaćaju porez, samim tim čine nelojalnu konkurenciju firmama koje legalno posluju“, naglašava Suzana Obradović iz Udruženja reciklera Srbije.

Spaljuju se vrlo često kradeni kablovi, a da bi došli do njih lopovi znaju da naprave i hiljadu puta veću stetu nego što zarade prodajom pretopljenog metala.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar