Niš, Gradska kuća
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Odluka Gradskog veća u Nišu da se preispita opravdanost postojanja četiri kulturno-obrazovne ustanove zabrinula je i zaprepastila zaposlene u tim ustanovama, ali je zaprepastila i ostale građane, naročito one čija deca pohađaju neku od sekcija Dečijeg kulturnog centra.

Zaposleni u Narodnom univerzitetu, Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih, Dečijem odmaralištu “Divljana” i Dečijem kulturnom centru u Nišu sa zebnjom očekuju zaključke do kojih će doći članovi dve radne grupe koje je grad formirao kako bi sagledao položaj tih ustanova na tržištu i utvrdio koliko je opravdano njihovo postojanje.

Povodom novonastale situacije, reagovali su zaposleni  u Dečijem kulturnom centru (DKC), koji ove godine treba da proslavi 75 godina postojanja.

Niš, Dečiji kulturni centar, zgrada, ulaz
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Sindikat “Nezavisnost” Dečijeg kulturnog centra Niš apelovao je na nadležne da pri odlučivanju o eventualnom spajanju DKC-a sa “Divljanom” uzmu u obzir to kako su radili dok su te dve ustanove funkcionisale kao jedna.

Podsetili su da su DKC i “Divljana” poslovali kao jedinstvena ustanova od 1999. do 2010. godine i da su u tom period stalno bili suočeni sa blokadama računa zbog tužbi za dugovanja dobavljačima i da im plate nisu isplaćivane i po šest meseci.

“Sindikat “Nezavisnost” Dečijeg kulturnog centra ovim putem moli nadležne da prilikom donošenja odluke o eventualnom spajanju sagledaju pre svega negativne aspekte iz perioda kada su ove dve ustanove poslovale kao jedinstvena ustanova, kao i napredak ostvaren u proteklih par godina posebno od kada ova ustanova posluje kao ustanova kulture”, kaže se u soapštenju tog sin sindikatu.

Oni su podsetili da se delatnosti Dečijeg kulturnog centra i odmarališta „Divljana“ potpuno razlikuju.

“DKC je ustanova kulture čija je osnovna delatnost rad umetničkih ustanova. Dečiji kulturni centar Niš, kao i Dečiji kulturni centar Beograd i Dečiji kulturni centar Novi Sad, ima istu šifru delatnosti. Nijedna ustanova kulture u gradu i državi nije samoodrživa već je izvor prihoda vezan za budžete osnivača“,  istakli su u sindikatu „Nezavisnost“.

PROČITAJTE JOŠ

Zaposleni koji su zbog straha za svoja radna mesta želeli da ostanu anonimni, kazali su za portal Nova.rs da je delegacija radnika DKC-a bila prošle nedelje na sastanku kod gradonačelnice i da su se vratili još zabrinutiji nego što su otišli.

„Gradonačelnica ih je lepo primila, saslušala argumente, ali i pored toga namerava da formira Omladinski centar u kojem bi bila i „Divljana“. Ko zna šta će biti sa nama, dok u Beogradu niko ne dovodi u pitanje postojanje tamošnjeg Dečijeg kulturnog centra”, kazali su zaposleni.

Prema njihovim rečima, Dečiji kulturni centar u Nišu je proteklih godina smanjio broj zaposlenih sa 56 na 40, a pri tom je pre izbijanja pandemije oborio sve rekorde po broju dece u različitim sekcijama poput likovne, muzičke, sportske, šahovske….

Povodom odluke grada da preispita opravdanost postojanja četiri kulturno-obrazovne ustanove  oglasio se ovih dana i poznati niški sociolog Đokica Jovanović i ocenio da odluka Gradskog veća predstavlja „sunovrat društvenog standarda“.

„S jedne strane se prave akva parkovi, jedan estradizovani način života koji ne znači mnogo, a u suštini ne znači ništa. A, kada je na dnevnom redu nešto što je od ozbiljnog karaktera za društvo, onda se pita koliko to košta i da li to daje nekakav prihod. Pa, daje, dugoročno daje ogroman prihod“, naglašava Jovanović.

Po mišljenju Branislava Jovanovića, odbornika opozicione odborničke grupe “Niš, moj grad” i nekadašnjeg predsednika Izvršnog odbora grada, zaposleni ne moraju da brinu da će pomenute ustanove biti spojene jer od toga, kako tvrdi, sigurno neće biti ništa.

“To je samo dnevna politička priča. Pre desetak meseci doneli su odluku o spajanju Gradske stambene agencije i “Nišstana” i šta je bilo od toga? Ništa”, istakao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, pomenute ustanove su potrebne gradu, ali je potrebno da budu organizovanije.

“Troškovi svih ustanova koje su na budžetu moraju da budu smanjeni i moraju da obezbede sopstvene prihode. Imaju veliki prostor i moraju da ga bolje koriste, a ne da svi troškovi idu iz gradske kase. Budžet nije „rastegljiva“ kategorija“, izjavio je Jovanović.

On je podsetio da su za vreme prethodne vlasti sve ustanove u gradu funkcionisale bez problema i niko nije potezao pitanje opravdanosti njihovog postojanja, a uz to su se u Nišu gradili brojni kapitalni objekti.

„Sada kompletan budžet ide na potrošnju, na plate zaposlenih. Tu i tamo se rekonstruiše po neki parkić, dok se ulice posipaju grebanim asfaltom, a problema je sve više i više, jer je grad katastrofalno organizovan i vode ga potpuno nestručni ljudi“, izjavio je Jovanović.

Radne grupe formirane zaključkom Gradskog veća imaju još mesec da ocene stanje u pomenutim ustanovama  i predlože mere i aktivnosti za poboljšanje njihove efikanosti.

BONUS VIDEO: Nišlije i 21. vek Dajte nam asfalt umesto blata

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar