Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji se nalazi na čelu Kriznog štaba za niški i toplički okrug, izjavio je danas da se u Nišu sprovodi masovno testiranje i vrši dezinfekcija ustanova i ulica u cilju ublažavanja sadašnje epidemiološke situacije.

On je dodao da je u stanje u Gornjoj Toponici pod kontrolom, kao i da je u Domu za odraske Kulina sprovedeno testiranje svih korisnika i zaposlenih.

Nedimović je novinarima u Nišu rekao da je situacija u tom gradu eskalirala zbog dešavanja u Gerentološkom centru gde je, kako je naveo, bilo dosta propusta i biće potrebno da se mnogo radi na popravljanju situacije.

Naglasio je da su u Nišu preduzete mere dezinfekcije i da će sutra biti dezinfikovani Gerontološki centar, Dom zdravlja i centralni gradski bulevari.

Kako je rekao, danas je u niškom Zavodu za javno zdravlje i Veterinarskom institutu testirano oko 600 osoba, među kojima su novi pacijenti, ali i oni koji treba da napuste privremene bolnice.

Dodao je da je Krizni štab sagledao kompletnu epidemiološku situaciju u Nišu i da su epidemiolozi Darija Tepavčević Kisić i Branislav Tiodorović obišli sve ustanove za koje su smatrali da je potrebno utvrditi epidemiološku situaciji.

Govoreći o naredim koracima, ministar je istakao da će biti sprovedeno masovno testiranje u Nišu u svim ustanovama za koje je procenjeno da je potrebno, kao i građana koji su upućeni u kovid ambulante.

Dodao je da je u KC Niš trenutno na lečenju 452 obolelih od korona virusa koji su smešteni u dva odvojena objekta i da će Krizni šstab za nišavski i toplički okrug predložiti otvaranje novih kovid bolnica u okolini kako bi se Niš rasteretio od pacijenata koji dolaze iz okolnih gradova.

Upitan o situaciji u Domu za smeštaj odraslih u Kulini u opštini Aleksinac, Nedimović je kazao da će do sutra pre podne biti završeno kompletno testiranje svih korisnika i zaposlenih i da će se tada znati prava slika.

On je dodao su u bolnici Gornja Toponica registrovana dva pozitivna slučaja i dodao da je Krizni štab imao sastanak sa direktorom,

„Tamo je smešteno oko 700 korisnika, maksimalne su mere bezbednosti, tamo se ozbiljno radi. Sutra ćemo analizirati dom u Blacu“, najavio je Nedimović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar