Foto; Nemanja Jovanović/Nova.rs, Marinika Tepić, Čitalac Nova.rs, Shutterstock

Prevrnula se cisterna s amonijakom na pruzi kod Pirota, kod Zaječara iz šina iskliznuo vagon sa fosfornom kiselinom. U opasnosti je i Smedrevo, tamo svakog dana kroz najstroži centar grada, pored dečjeg igrališta, prolazi kompozicija s plinom i tamo je vagon iskliznuo iz šina u aprilu ove godine, srećom, bez težih posledica. Ni Beograd nije bezbedan, tempirana bomba prestonice je Vračarski tunel - kroz njega i stanicu Vukov spomenik već četiri godine prolazi železnički saobraćaj s opasnim teretom. Ne, ovo nisu "nabudženi" tabloidni naslovi i senzacionalizam koji treba da podigne paniku i obezbedi klikove, ovo je svakodnevica Srbije, realna i prisutna opasnost koju živimo.

I dok nam neprestano pune glavu pričama o visokoj politici i „očuvanju državnih i nacionalnih interesa“, naši životi su svakoga dana u torbi – nije Kurti glavni krivac, nije ni međunarodna zajednica, koja istini za volju ume da bude nepravedna prema nama. Srpske pruge postaju veliki bezbednosni problem, poput tenzija na Kosovu.

Nesreća na pruzi kod Pirota i curenje amonijaka odnela je dva života, čini se da samo smrt može da nas uzdrma, barem privremeno. Vozovi s opasnim materijama svako malo iskaču iz šina, a šta treba da nam se desi, pa da i mi iskočimo iz šina i reagujemo?

Foto: Čitalac Nova.rs

Priča o akcidentu u Pirotu drmala je javnost dan-dva. Taman koliko je bilo potrebno da splasne koncentracija amonijaka u pirotskom vazduhu, splaslo je i interesovanje za ovu priču, do neke nove nesreće i smrti.

Na žalost, sve nam govori da neka slična nesreća može da se ponovi, a država i mi zajedno s njom nećemo ništa uraditi da je predupredimo. Mogli smo da izbegnemo nesreću kod Pirota, pare za rekonstrukciju pruge izdvojene su još 2018. Meštani su upozoravali i na društvenim mrežama objavljivali snimke koji jasno pokazuju u koliko je katastrofalnom stanju bila pruga – sve to nije imao ko da vidi. Imamo fantastičan dar da ne sprečimo sve katastrofe koje vrebaju, nego im namerno idemo u susret.

Dok oko nas postoje one realne opasnosti, mi na njih ne obraćamo pažnju, nemamo vremena i zaslepljeni smo onim nadrealnim teorijama zavera. Ne, neće nas ubiti i dokrajčiti 5G mreža, osiromašeni uranijum i „smrtonosne“ vakcine, ubiće nas naše dotrajale pruge.

Bonus video: Lekcija iz Pirota: Koliko je bezbedan transport opasnih materija kroz Beograd?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar