Foto:Aleksandar Barda/FoNet

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas raspravu o listi kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i najavili da će glasati, ali iz izlaganja nije jasno ko će dobiti podršku.

Kandidate je imenom i prezimenom pomenuo jedino poslanik SPS-a Uglješa Marković koji je istakao da „iako se bira između iskustva i mladosti“, i Milorad Vukašinović i Goran Eror imaju dovoljno znanja i iskustva za funkciju za koju su se kandidovali.

Marković je istakao da je Vukašinović decenijama novinar i da je obavljao niz odgovornih funkcija, napisao više knjiga i „nema ni jednu mrlju u karijeri“, dok je Eror, iako znatno mlađi, fakultet završio s visokim prosekom, radio ka novinar i urednik više emisija o poljoprivredi i kao voditelj vesti.

Ostali poslanici govorili su uglavnom uopšteno o medijskoj sceni.

Poslanik Milija Miletić („Aleksandar Vučić – Za našu decu“) pitao je REM zašto se kanali Sport kluba ne mogu gledati u celoj Srbiji, bez obzira ko je vlasnik, jer ljudi žele da gledaju „našu reprezentaciju, Novaka Đokovića i druge sportove“.

Muamer Bačevac (SDPS) govorio je o tome da će podršku kandidatu dati „prema dostojnosti“, ali to nije objasnio, već je govorio o unapređenju medijskog pluralizma. Za Bačevca Javni servis RTS treba da osnuje redakciju na bosanskom jeziku, a kritikovao je što nema emisija o problemima nacionalnih manjina.

Marko Atlagić („Aleksandar Vučić- Za našu decu“) kritikovao je medijske napade na predsednika Srbije i njegovu porodicu i ocenio da je to poslednjih dana naročito pojačano prema Vučićevom sinu Danilu.

Ocenio je da postoji „sprega medija“ pod kontrolom Dragana Đilasa i Vuka Jeremića i „analitičara šarlatana“ koji „truju građane“ i rekao da to mora hitno da prestane.

 

Još jedan poslanik s liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, Veroljub Arsić, rekao je da „postoji zebnja“ da će, kakve god odluke doneli Skupština ili REM, „Dragan Đilas i Dragan Šolak pokušati da predstave da je u Srbiji diktatura i da mediji rade po nalogu nekog diktatora“.

Arsić je ponovo kritikovao ideju da još jedna od televizija dobije nacionalnu frekvenciju jer bi tako „Đilas i Šolak bili bogatiji za 300 do 400 miliona evra“. Glasanje za jednog od dva predložena kandidata za člana Saveta REM-a očekuje se oko 18 časova. ;Do tada bi poslanici trebalo da završe raspravu o amandmanima na zakone zabrani diskriminacije i o rodnoj ravnopravnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar