Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prošlogodišnje uskršnje praznike dočekali smo u vanrednom stanju, uz policijski čas i restriktivne mere. Ovaj Uskrs 2020. pamtićemo po mnogo opuštenijoj atmosferi i praznovanju bez većih zabrana i restrikcija.

Prošle godine divan Uskršnji dan, 19 aprila, Beograđani su dočekali i obeležili u svojim domovima, jer je na snazi bila 84-satna mera zabrane kretanja. Na ulici su se našli samo radnici komunalnih službi i poneki vernici koji su pokušali da uđu u crkvene objekte, međutim većina kapija beogradskih bogomolja tog jutra je bila zaključana. Veliki uskršnji karantin obeležile su i velike kupovine i gužve ispred marketa – trebalo je snabdeti se za zaključane dane.

I ove godine korona je tu na Uskrs, ali se ovaj put veliki verski praznik proslavlja u potpuno drugačijoj i opuštenijoj atmosferi u odnosu na onu prošlogodišnju. Nema policijskog časa, nema zaključavanja. Vrata hramova su širom otvorena vernicima. Topao Uskršnji dan – idealan za porodična okupljanja i trpezu.

Ove godine neki će Uskrs dočekati i van granica Srbije – u Crnu Goru se može bez ikakvih ograničenja, Možemo i u Mađarsku, pošto je ta zemlja od petka počela da priznaje sve sertifikate o vakcinaciji građana, bez obzira koju su vakcinu primili. Ukoliko ste vakcinisani, nije vam potreban PCR test. Prošle godine ovakva putovanja bila su misaona imenica, a jedino o čemu smo mogli da razmišljamo je bilo gde da pobegnemo iz grada, gde da pronađemo dvorište, kako se tokom 84 sata karantina ne bismo osećali kao u zatvoru.

Uskr jeste praznik za porodicu i bliskost, ali vas, ipak, podsećamo i na to da je korona još uvek tu, pa se nemojte baš previše opuštati. Pazite i na sebe i na svoje bližnje.

Podsećamo vas na to kako je Beograd izgledao prošlog Uskrsa, uz želju da nam se takva pustoš i zaključanost više nikada ne ponove.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare