Pratite dešavanja u vezi sa koronavirusom u zemlji iz časa u čas na Nova.rs.

  • U našoj zemlji u poslednja 24 sata od koronavirusa umrlo je još devet osoba, a novozaraženih je 411.
  • Od poslednjeg izveštaja testirano je 2.440.
  • Na respiratorima se nalazi 131 pacijenata.
  • Do sada je u Srbiji ukupno zaraženo 4.465 osoba, a preminulo je ukupno 94.
  • Nakon objave dr Predraga Kona da se povlači iz Kriznog štaba, u predsedništvu Srbije održan je sastanak na kom je dogovoreno da dr Kon nastavi da vodi tim epidemiologa.
  • Zaraženo 140 štićenika Gerontološkog centra u Nišu.
  • U Srbiji je izlečeno oko 400 ljudi, a među njima je i Predrag Đelevski iz Glogonja, koji je, nakon izlečenja, donirao krvnu plazmu.
  • Najmlađa žrtva koronavirusa u Srbiji je meštanin Trešnjevice, rođen 1994. godine.
  • Radna grupa, čiji je zadatak da dođe do naučnih informacija koje mogu da pomognu lekarima, regrutovala je oko 250 istraživača.
  • U svetu je koronavirusom zaraženo 1.947.534 ljudi, a od posledica ovog virusa preminulo je 121.778 osoba
  • Policijski čas produžen tokom Uskrsa, zabrana kretanja od petka u 17 časova, do utorka u 5 sati

00.30 – Raspored kretanje za poljoprivrednike na Kosovu od 6h do 20h

Vršilac dužnosti ministra poljoprivrede Kosova Besian Mustafa najavio je da će raspored kretanja za poljoprivrednike koji imaju identifikacioni broj gazdinstva, samo za rad na sopstvenim imanjima, biti od 6 do 20 časova, naveo je portal Koha, a preneo KoSSev.

23.45 – Brnabić za Vašington tajms: Mere protiv širenja korone ne guše demokratiju u Srbiji

Borba protiv COVID-19 u Srbiji ne predstavlja gušenje demokratije, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić u autorskom tekstu za „Vašington tajms“.

23.02 – Na Kosovu još deset novih slučajeva, ukupno 387 obolelih

Nacionalni institut javnog zdravstva Kosova (NIJZ) saopštio je da su danas izvršene analize 137 uzoraka sa Infektivne klinike, kontakata ranije obolelih i smeštenih u karantinu Studentskog centra od kojih je deset pozitivno na koronavirus, čime je broj zaraženih povećan na 387. Danas su izlečene tri osobe, čime je broj izlečenih povećan na 66, dok je broj preminulih i dalje osam.

22.58 – U Domu za stare u Smederevu 27 pozitivnih korisnika

Nagli rast pozitivnih na koronavirus posledica je pristiglih testova štićenika Doma za stare.

22.40 – Tiodorović: U Nišu situacija veoma ozbiljna i nepovoljna

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je večeras da je epidemiološka situacija u Nišu veoma ozbiljna i nepovoljna i da je ono što se desilo u gerontološkom centru veliki udar, i da je 151 pacijent ozbiljna brojka.

22.00 – Još 19 zaraženih u Institutu „Dedinje“

Ukupno je zaraženo 86 zdravstvenih radnika – pet kardiohirurga, četvoro internista, po jedan transfuziolog i fizijatar, 58 medicinskih sestara i bolničara i 14 nemedicinskih radnika. U ovom Institutu zaraženo je devet pacijenata.

21.20 – Na VMA preminula tri pacijenta

Na Vojnomedicinskoj akademiji preminula su tri pacijenta zaražena koronavirusom, koja su imala pridružene bolesti. Zaraženo je 14 pacijenata, dva doktora i tri medicinske sestre.

21.00 – U srpskim sredinama na KiM dva novoobolela, dva izlečena

Prema najnovijem izveštaju, dve novoobolele osobe i dve izlečene osobe iz većinski srpskih sredina na KiM. Ukupno je obolela 51 osoba, izlečena su 3 lica, a do sada su preminule 2 osobe.

20.20 – Deca sa autizmom mogu napolje kad god žele

Deca sa autizmom moći će da izlaze u šetnju u bilo koje vreme, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On kaže da je isprva doneta odluka da mogu da izlaze sa roditeljima od 18 do 20 sati promenjena, i da po novoj mogu da izlaze kada god hoće.

20.05 – Vučić rekao da će penzioneri moći da napuste kuću tri puta nedeljeno

Predsednik je najavio za sledeću nedelju da postoji mogućnost da se penzionerima omogući da tri puta nedeljno, u vreme policijskog časa, sa maskom, izađu napolje, ali uz ograničenja.

19.55 – Zaraženi koronom se iz Ćurpije šalju za Beograd i Kragujevac

Predsednik opštine i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Ninoslav Erić izjavio je da je u Ćupriji značajano porastao broj pozitivnih na koronavirus i dodao da od sutra svako ko bude pozitivan na Covid -19 „mora napustiti Ćupriju“.

Erić je dodao da od sutra svi koji su pozitivni i koji imaju blažu i lošiju kliničku sliku idu iz Ćuprije, direktno u kliničke centre u Kragujevcu ili Boegradu, a za medicinske radnike sa blažom kliničkom slikom organizujemo prevoz u Vrnjačku Banju u hotel Merkur.

S današnjim danom u Ćupriji su na virus korone pozitivne 164 osobe, 19 više nego juče.

19.34 – Struka jednoglasna po pitanju molbe SPC

Zamenica direktora Instituta “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da je struka jednoglasna po pitanju molbe SPC da se vernicima omogući kretanje za Vaskrs, navodeći da su oni još pre mesec dana istakli da se svako okupljanje koje omogućava bliski kontakt procenjuje kao rizično.

19.20 – Karantin u Zavodu za zbrinjavanje odraslih od sutra

U Zavodu za zbrinjavanje odraslih „Male pčelice“ od sutra se uvodi karantin za korisnike i zaposlene u trajanju od 14 dana. On podrazumeva da nema poseta, unošenja paketa, niti bilo kakvih ulazaka i izlazaka kroz kapiju Zavoda, a zaposlenima je za vreme trajanja karantina u Zavodu obezbeženo i spavanje i ishrana.

U Zavoda “Male pčelice” su kazali da u toj ustanovi nema zaraženih koronavirusom. U toj ustanovi trenutno je 893 korisnika i 301 zaposleni.

19.00 – Ministar Nedimović na čelu kriznog štaba za nišavski i toplički okrug

Štab za upravljanje krizom u nišavskom i topličkom upravnom okrugu formiran je danas, a na njegovom čelu biće ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

18.48 – Novi slučajevi koronavirusa u Novom Pazaru: Ukupno 38 zaraženih

Na teritoriji Novog Pazara danas je testirano novih 40 uzoraka, od kojih su tri pacijenta bila pozitivna na novi koronavirus, čime se broj zaraženih osoba popeo na 38, saopštio je Zavod za javno zdravlje u tom gradu.

18.32 – Policijski čas za Uskrs:  Od petka u 17 časova, do utorka u 5 sati zabrana kretanja

Policijski čas za Uskrs, odnosno zabrana kretanja zbog epidemije koronavirusa trajaće od petka 17. aprila u 17 časova do utorka 21. aprila u 5 sati.

18.05 – Šabac čeka odobrenje Beograda za otvaranje privremene bolnice

Gradonačelnik Šapca i šef Štaba za vanredne situacije tog grada Nebojša Zelenović izjavio je danas da nije dobio odgovor premijerke Srbije Ane Brnabić, niti ministra zdravlja Zlatibora Lončara na zahtev da u Šapcu počne da radi privremena bolnica za smeštaj osoba sa lakšim simptomima zaraze koronavirusom.

17.03 – Pokrenut postupak kontrole MR i Gerontološkog centra Niš

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupke kontrole rada Gerontološkog centra Niš i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, saopštila je služba Zaštitnika građana.

17.00 – U Šapcu 45 zaraženih

Od juče na području Šapca od 32 testirane osobe, petoro je pozitivno. Ukupan broj zaraženih kovidom-19 je 45. Svi oboleli su smešteni u bolnice u Beogradu i Zemunu a oni sa lakšim simptomima na Sajmu. Do sada je obolelo 11 zdravstvenih radnika.

Danas je završena i izolacija za 831 lice koje došlo iz inostranstva.

17.00 – U specijalnoj bolnici “Gornja Toponica” više od 40 zaraženih

U Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti “Gornja Toponica” više od 40 osoba je zaraženo koronavirusom, izjavila je danas zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

16.36 – U domovima za stare koronom zaražena 184 korisnika

U domovima za stare na teritoriji Srbije do sada je ukupno zaraženo 184 korisnika i 30 zaposlenih. Taj broj se odnosi na 12 ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih na teritoriji Srbije.

16.09 –  Prva žrtva korone u Majdanpeku

U Majdenpeku je preminuo je pacijent, star 89 godina, zaražen koronavirusom, potvrđeno je portalu Nova.rs iz opštinskog Štaba za vanredne situacije. Reč je o prvoj žrtvi koronavirusa u ovom gradu.

15.49 – Prosečna starost preminulih 64,5 godina

Na pitanje u kojoj starosnoj grupi ima najviše preminulih u Srbiji, dr Kisić je kazala da je u starosnoj grupi od 30 do 39 godina jedna osoba preminula, od 40 do 49 godina starosti  preminulo je 12 osoba, od 50 do 59 15 osoba, od 60 do 69 umrlo je 29 osoba, od 70 do 79 umrlo je 13 osoba, a preko 80 godina 15.  Prosečan uzrast preminulih je 64,5 godina.

15.48 – Janković: Sajam nema ulogu u stavranju kolektivnog imuniteta

Dr Srđa Janković rekao je da blaži slučajevi obolelih koji su smešteni u privremenim bolnicama kao što je Sajam nemaju ulogu u stvaranju kolektivnog imuniteta.

15.49 – Uskoro počinje terapija plazmom

Doktor Srđa Janković kazao je da uskoro kreće terapija krvnom plazmom.

15.46 – Ne  znamo i dalje koliko je ukupno ljudi bilo na respiratorima

Na pitanje koliko je od početka pnademije na respiratorima bilo ukuipno pacijenata, a koliko najviše u jednom trenutku, dr Kisić je kazala da ne možemo da znamo koliko njih je nažalost preminulo, a koliko ih je skinuto sa respiratora.

15.41 – Kon: Drugi talas virusa obično blaži

„Vrlo verovatno ćemo i dalje pripremati društvo na epidemije, pa ćemo videti kako će biti na jesen, da li će se virus vratiti. da li će oslabiti preko leta, ali prvo treba da izađemo iz ove emidemije. Važno je što imamo sada respiratore i u rezervi“, kazao je dr Kon i dodao da je drugi talas obično blaži nego prvi.

15.38 – Kon: Neću se više obazirati na napade

„Neću se više obazirati na napade i kritike na Krizni štab, nema smisla to raditi“, kazao je dr Predrag Kon.

15.34 – Struka jedinstvena po pitanju Uskrsa

„Nikada nam više vere nije bilo potrebno da sačuvamo i sebe i bližnje. Stručni stav je jednoglasan. Bilo kakvo okupljanje i ponašanje koje povećava rizik je opasno za zdravlje naše populacije u ovom momentu, nemamo nikakvih kompromisa“, kazala je dr Kisić

I pulmolog Srđa Janković dodao je da je struka jedinstvena po ovom pitanju.

15.30 – Kisić: Još je rano za relaksiranje mera

Ne možemo izuzeti u analizi nijedan deo naše zemlje, pa ni slučaj u Gerontološkom centru u Nišu, kazala je dr Darija Kisić ne možemo sada sa sigurnošču da kažemo kada će se mere relaksirati.

„Ali ako ne bude više bilo ekscesnih situacija, uskoro će doći do silanog toga u krivulji i nazreće se kraj naše borbe. Ipak, vrlo smo oprezni jer vidimo da situacija vrlo brzo može da se promeni“, dodala je ona.

15.29 – Kon: U Nišu i okolini više pozitivnih

U Nišu i oklini se otrkiva veći broj pozitivnih na koronu kod testiranih, daleko manje ih je i bolje je stanje u Vojvodini“, kazao je dr Predrag Kon na konferenciji za novinare.

On je dodao da novi pacijenti KC NIš iz Gerontološkog centra jeste opterećenje kapaciteta, lekarima nikako nije lako. Kazao je i da je 18 osoba u KC Niš i oni su svi u rizičnom stanju.

15.29 – Roditelji dece sa autizmom mogu napolje od 18 do 20 sati

Dr Kisić je kazala da će roditelji dece sa autizmom moći da ih vode u šetnju svakog dana od 18 do 20 sati uveče.

15.25 -Kisić: Ne smemo da se opustimo

„Ovakva situacija juče i danas o potvrđenim slučajevima skreću pažnju na ono što stalno ponavljamo. Bez obzira na to što smo zadovoljni što se kriva zaraze ispravlja, vidimo kako situacija može da s epromeni iz dana u dan i da se naruši sve ono što smo činili. Ovo nam je jedna opomena da ne smemeo da se opustimo“, kazala je dr Darija Tepavčević Ksiić o većem broju zaraženih poslednja dva dana, pre svega zbog situacije u Gerpntološkom centreu u Nišu.

15.19 – Kon: Duboko me je pogodila molba Sinoda SPC

„Na Fejsbuk nalogu sma napisao poruku nakon što sam bio izložen kritikama, ali i nakon što je ceo tim bio kritikovan. zasita sam mislio da neko drugi to preuzme jer je taj nivo bezobrazluka prevazizao ono štio bi moglo da se prihvati. Duboko me je pogodila molba Sinoda SPC jer to negira sve što radimo. Shvativši da do te mere ima nerazumevanaj u javnosti, ja sam rešio d as e sklonim. Posle sam bio na razgovoru kod predsednika i premijerke. Imam obavezu i svestan sam je, osećam dužnost da ovo objasnim. To nije trebalo da se desi. Bez snažne podrške predsednika, mi ne bismo bili ništa u stanju da uradimo. Kako god to zvučalo,  to je nužno da se kaže“, kazao je dr Kon

15.17 – U Srbiji ukupno zaraženo 4.465 osoba

U našoj zemlji u poslednja 24 sata zaraženo je još 411 osoba, 131 pacijent je na respiratiur, a nažalost preminulo je još devet osoba. Do sada je ukupno zaraženo 4.465 osoba, dok je ukupno umrlo 94 osobe. Takođe, do sada je testirano 4.936 zdravstvenih radnika, od kojih je 533 zaraženo, dok oko hiljadu njih još čeka test i rezultate.

Pratite uživo izjave stručnjaka

14.39 – U domu za stare u Smederevu preminulo šestoro

Prema poslednjim podacima, u domu za stare u Smederevu preminulo je šest korisnika, a kod troje nalaz na kovid 19 bio je pozitivan. Prema do sada obrađenim testovima, 27 osoba iz ove ustanove pozitivno je na virus korona.

14.05 – Domovi za stare uspostavljaju smene po 14 dana

Nakon treće preporuke Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, 46 domova za stara lica u Srbiji počelo je ili će u narednim danima krenuti se dvonedeljnom organizacijom rada zaposlenih, koji 14 dana neće smeti da izlaze iz tih centara.

13.57 – Strani studenti smešteni u domovima

Svi objekti koji su deo Studentskog centra su dezinfikovani u skladu sa propisima, a trenutno je u studentskim domovima „Rifat Burdžević“ i dva objekta „Studentskog grada“, zbog nemogućnosti da se vrate u svoje zemlje, smešteno 160 stranih studenta.

13.39 – Kragujevac: Juče dupliran broj pacijenata u kovid ambulanti

U Domu zdravlja u Kragujevcu kažu da je dolazak pacijenata u kovid ambulantu  povećan, pa se u ponedeljak javilo 60 pacijenata, što je duplo više nego prethodnih dana.

13.07 – U KC Niš smešteno 156 osoba iz Gerontološkog centra

Od 256 korisnika i 98 zaposlenih u Gerontološkom centru Niš, sinoć do ponoći je u Klinički centar u Nišu smešten 151 korisnik doma i pet radnika tog centra.

13.01 – U Vojvodini ukupno 435 obolelih, 11 preminulo

Od početka epidemiološke krize do jutros, u Vojvodini ima 435 obolelih od kovid-19, 54 oporavljena pacijenta, 11 umrlih, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Pokrajinske vlade, prvoj koja je organizovana online, a na kojoj su predstavnici Kriznog štaba Pokrajine odgovarali na pitanja novinara poslata mejlom.

12.40 – U Čačku još jedna žrtva korone

U Čačku je preminuo muškarac koji je bolovao od koronavirusa, on je peta žrtva tog virusa u ovom gradu, saopštio je danas gradski Radni tim za praćenje koronavirusa, navodeći da je preminuli imao 54 godina i bio zaposlen u vojnoj Kompaniji „Sloboda“.

12.31 – Novi Pazar: U kovid bolnici 20 pacijenata

U kovid bolnici u Novom Pazaru trenutno je smešteno 20 pacijenta i oni su dobrog opšteg zdravstvenog stanja, izjavio je danas rukovodilac te privremene bolnice dr Faruk Pašović.

12.00 – K. Mitrovica: U protekla 24 sata još dvoje zaraženih koronom

U protekla 24 sata u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovane su dve novoobolele i dve izlečene osobe, saopštio je danas Krizni štab u Severnoj Mitrovici.

11.36 – Vraćeno 144 srpskih državljana iz Praga i Bratislave

Avion Er Srbije A319 iz Praga i Bratislave sleteo je u Beograd sa 144 naših državljana, rečeno je u nacionalnoj avio-kompaniji Srbije.

10.57 – Kon ostaje u Kriznom štabu

U predsedništvu Srbije upravo je završen sastanak predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i epidemiologa dr Predraga Kona, na kojem je dogovoreno da dr Kon nastavi da vodi tim epidemiologa i da se do kraja sa svojim timom izbori protiv pandemije kovid-19 u Srbiji.

10.49 – Stevanović: Poslednji put sam video Kona na Kriznom štabu

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović za Nova.rs kaže da ne zna ništa o ostavci i odlasku epidemiologa Predraga Kona iz Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa. Takođe, u toku je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i epidemiologa dr Predraga Kona u Predsedništvu, prenosi „Blic“.

10.45 – Poznati srpski hirurg preminuo od korone

Foto: Printscreen/YouTube/RTS Program za dijasporu – Zvanični kanal

Priznati srpski hirurg prim. dr Miodrag Lazić preminuo je od posledica koronavirusa, saznaje Nova.rs. Nakon što je oboleo od kovida 19, on je neko vreme bio na respiratoru, ali je nakon toga, nažalost, izgubio borbu. Prijatelj doktora Lazića preneo je njegove poslednje reči.

10.09 – U srpskim sredinama na KiM 49 zaraženih, 10 u bolnici

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je ukupno 49 obolelih od koronavirusa, a 10 zaraženih osoba hospitalizovano je u KBC „Kosovska Mitrovica“, saopštio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić i dodao da ove sedmice u zdravstvenim ustanovama na KiM počinje da radi 75 novozaposlenih lekara i 200 medicinskih sestara.

9.39- Zlatiborski okrug: Jedan pacijent preminuo, jedan izlečen

Od poslednjeg izveštaja na području Zlatiborskog okruga prijavljen je još jedan slučaj zaraze koronavirusom, jedan pacijent je izlečen, dok je jedan čovek preminuo od posledica te bolesti.

9.03 – Kon: Vreme da se povučem

Epidemiolog dr Predrag Kon objavio je da je vreme da se povuče i prepusti drugima da vode pandemiju, a na taj potez su ga, kako je naveo na Fejsbuku, naveli napadi na njega i Krizni štab, posebno nakon prodora korona virusa u Gerontološki centar u Nišu.

Pored toga, dr Kon je jutros, gostujući na TV Pink, izjavio da u epidemiji korona virusa „imamo krivu koja je potpuno zaravnjena već drugu nedelju“, ukoliko se izuzme slučaj u gerontološkom centru u Nišu.

8:51 – Danas konsultacije Vučića i Brnabić o policijskom času za vreme Uskrsa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će održati konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić o zahtevu Sinoda SPC da se za Vaskrs privremeno prekine zabrana kretanja, navodi Blic.

Sinod SPC juče je, posle sednice, državnom vrhu Srbije uputio molbu da se vernicima odobri kretanje na Vaskrs, od pet do deset časova ujutro, kako bi oni pravoslavni vernici koji nisu u izolaciji zbog epidemije korona virusa mogli da prisustvuju liturgiji.

8:12 – U Jagodini, Ćupriji i Paraćinu 260 zaraženih

U gradovima Pomravalja: Jagodini, Ćupriji i Paraćinu, koji su jedan od drugoga udaljeni po desetak kilometara, virusom korone zaraženo je 260 osoba, a testirano je 909. Najviše testiranih i obolelih je u Chupriji, a zatim u Paraćinu i Jagodini, objavio je danas predsednik opštine Ćuprija i komanadnt Opštinskog štaba za vanredne situacije Ninoslav Erić na sajtu opštine.

8:10 – Stefanović: Očekujem najoštriju kaznu zbog slučaja u Nišu

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da očekuje najoštriju kaznu za uhapšenog direktora Gerontološkog centra u Nišu, koji se sumnjiči za nepravilnosti u radu tog centra, što je dovelo do širenja zaraze virusa korona među korisnicima i zaposlenima.

Stefanović je rekao da će tužilaštvo kvalifikovati delo, ali da se direktor sumnjiči da je propustio veći broj radnji kojima je morao da zaštiti zdravlje ljudi koji su mu povereni u centru, a dozvoli je da dođe do širenja zaraze, i veći broj lica je zaražen.

8:00 – Za vikend kažnjeno 616 osoba zbog kršenja policijskog časa

Tokom proteklog vikenda i policijskog časa koji je trajao 60 sati, prekršajni sudovi u Srbiji kaznili su ukupno 616 osoba zbog prekršaja u vezi sa zabranom kretanja. Među kažnjenima su i tri osobe koje su prekršile propis o pravu na šetanje kućnih ljubimaca i nekoliko osoba koje nisu ispoštovale zabranu okupljanja više od dvoje ljudi na javnom mestu.

Prekršajni sudovi u Srbiji izrekli su ukupno više od 136 miliona dinara novčanih kazni od donošenja Uredbe o zabrani kretanja na javnom mestu tokom vanrednog stanja, a radi sprečavanja širenja korona virusa.

7:45 – Iz Australije povratak očekuje oko 120 srpskih državljana

Iz Australije u Srbiju do sada je vraćeno oko 50 srpskih državljana, a na povratak očekuje još oko 120 njih – studenata, turista, poslovnih ljudi, ali i onih koji su bili u poseti porodici, izjavio je ambasador Srbije u Australiji Miroljub Petrović.

Kaže da avion Er Srbije najverovatnije neće leteti do Australije po naše državljane, ali zato, dodaje Petrović, Ambasada traži načine da ih „prebaci“ do Dohe, Frankfurta ili Pariza odakle ih preuzimaju avioni Er Srbije, kao što je to činila i do sada.

7:40 – Marić: U četvrtak šesti let sa srpskim državljanima iz FRA

Do sada se iz Francuske vratilo oko 600 srpskih državljana koji su se zatekli u toj zemlji u vreme pandemije koronavirusa, a povratak očekuje još oko 300 njih, kaže ambasadorka Srbije u Parizu Nataša Marić i dodaje da će u četvrtak 16. aprila biti organizovan šesti humanitarni let za prevoz naših državljana iz Pariza.

Marić je za Tanjug rekla da će se tim letom vratiti oko 150 naših državljana ne samo iz Francuske, već i iz drugih zemalja sveta, a koji su, kako kaže, kontaktirali naše ambasade u zemljama u kojima su se našli i zamolili za pomoć oko povratka u Srbiju.

7:35 – KiM: Novih 15 slučajeva korone, ukupno 377

Na teritoriji KiM registrovano je 15 novih slučajeva koronavirusa, čime je ukupan broj obolelih porastao na 377, saopšteno je u ponedeljak uveče iz prištinskog instituta za javno zdravlje.

Pozitivni slučajevi su slučajevi kontakata, a devet je iz opštine Suva Reka, tri iz Gnjilane, a po jedan slučaj je registrovan u opštinama Uroševac, Mališevo i Leposavić-Lešak. Na Klinici za infektivne bolesti umrla je jedna žena (38) iz Istoka od posledica korona virusa, čime je ukupan broj preminulih dostigao osam.

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

7:25 – KiM: Od srede kretanje ograničeno na 90 minuta dnevno

Građani na Kosovu i Metohiji stariji od 16 godina od srede će imati pravo da se kreću samo 90 minuta dnevno, najavio je vršilac dužnosti ministra zdravlja privremenih prištinskih institucija Arben Vitija.

Građani stariji od 16 godina, od srede u 6.00, imaće pravo da se kreću samo 90 minuta dnevno, a vreme izlaska utvrđuje se na osnovu pretposlednjeg broja lične karte, rekao je Vitija.

Veliki broj građana nema toplomer

Hitna pomoć u Beogradu noćas je imala povećan broj poziva građana koji su se žalili na visoku tepmeraturu. Doktorka Đurđa Filipović rekla je za RTS da veliki njih nisu imali toplomer i aparat za pritisak.

Pozvala je građane da nabave toplomere i da pre nego što pozovu Hitnu pomoć izmere temperaturu, kako bi ekipe došle zaštićene i spremne. Hitna pomoć noćas je zabeležila i povećan broj poziva građana koji su imali visok krvni pritisak i psihičke probleme.

Regrutovano 250 istraživača

Radna grupa regrutovala je i oko 250 istraživača da rade testiranja na koronavirus.