Magla, zima, noć, veče, loša vidljivost, put, mrak
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Beograd je trenutno sedmi najzagađeniji grad na svetu, pokazuje aplikacija AirVisual, dok podaci koje trenutno očitavaju merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine potvrđuju da je vazduh u jednom delu srpske prestonice zagađen, u drugom jako zagađen.

Na sajtu AirVusual koji uživo prati kvalitet vazduha u većim gradovima širom sveta, vazduh u Beogradu ocenjen je kao nezdrav. Građanima prestonice Srbije je zbog toga preporučeno da ukoliko izlaze napolje nose maske, izbegavaju vežbe na otvorenom, u zatvorenom prostoru koriste prečišćivač vazduha i prozore drže zatvorene.

Povezane vesti:

Najzagađeniji vazduh na svetu trenutno udišu građani Lahora u Pakistanu. Po zagađenosti slede Nju Delhi u Indiji, Kabul u Afganistanu, Daka u Bangladešu, Hanoj u Vijetnamu, pa Beograd iza koga je Krakov u Poljskoj.

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine vidi se da jako zagađen vazduh, najgore kategorije, detektuju merne stanice u Lazarevcu, Vinči, na Zelenom brdu i u Zemunu. Vazduh je u crvenom, tj. zagađen, na mernim mestima u Beogradu u Ulici despota Stefana, kod KBC “Dragiša Mišović”, na Mostaru, Vračaru, Novom Beogradu, Starom Gradu, u Ulici Omladinskih brigada, Obrenovcu.

Osim Beograda u Srbiji je vazduh jako zagađen u Smederevu i Velikim Crljenima.

Foto: prit screen iqair com

 

Vazduh u svim pomenutim mestima nije za disanja zbog prisustva prevelike koncentracije suspendovanih PM10 i PM2.5 čestica, koje imaju brojne negativne posledice po zdravlje, u prvom redu po respiratorni i kardiovaskularni sistem.

Bonus video: Zagađenje vazduha u Pančevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare