U nedostatku profesionalne reakcije, inicijativa Ne davimo Beograd je pokrenula akciju "Fotkaj suvo da se pojavi drvo". Zahvaljujući velikom broju sugrađanki i sugrađana, do sada su prikupljeni podaci o skoro 200 lokacija na kojima se nalazi suvo drveće.

Poziv za akciju važi do polovine septembra, a fotografije i informacije  možete slati na [email protected]

„Što više stabala mapiramo, veća je mogućnost da se ona zamene. Mapu ćemo predati nadležnim službama, pa će na taj način one imati na raspolaganju informacije o mestima i fotografije stabala, posle čega mogu da naprave plan, drveće uklone i zasade novo“, poručuju iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Oni ukazuju i na to da je iz Uprave grada, kao centra odgovornosti, kroz sve ove godine, umesto osnaživanja i razvoja, jačao stav zanemarivanja životne sredine. Sa druge strane, javne gradske službe su osuđene na takav autoritet, ali su i nezainteresovane ili slabe da pruže otpor destruktivnoj politici Grada, koja olako rasprodaje, uništava i zapostavlja zajednička dobra da bi tek nekoliko pojedinaca došlo do procenta za sopstveni džep. Sve to običnog građanina dovodi u poziciju da preuzme ozbiljniju društvenu ulogu.

U nedostatku profesionalne reakcije, inicijativa Ne davimo Beograd je pokrenula akciju „Fotkaj suvo da se pojavi drvo”….

Posted by Ne davimo Beograd on Недеља, 06. септембар 2020.

„A upravo na tim zajedničkim terenima, površinama koje pripadaju svima nama, nailazimo na razne primere odsustva neophodne brige. Tako smo ovoga leta otvorili pitanje ogromnog broja suvog drveća u gradu, koje treba ukloniti i zameniti novim. Neka od tih stabala suva su već godinama, ali ima i onih koja su tek zasađena, pa su se osušila jer nisu imala odgovarajuću početnu negu. Među osušenim stablima ima i odavno zasađenih, te su ona završila svoj vek. Uz nemar službi, treba istaći i visoku zagađenost sredine, klimatske promene i sve toplija leta koja doprinose propadanju zelenila. Samim tim, pažnja koja mu se poklanja treba da bude veća i intenzivnija. U prvom redu, službe se moraju baviti tim poslom svakoga dana jer imaju radno vreme, za to predviđeno, i poseduju potrebnu mehanizaciju“, konstatuju iz Ne davimo Beograd.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar