Protest za odbranu Rađevica kod Aleksandrovca, održan je danas u blizini mesta na kojem je planiran početak rada kamenoloma. Posle godinu dana od prvog protesta, ponovo su se okupili građani koji su želeli da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog izgradnje kamenoloma na obroncima Goča.

U peticiji koja je već ranije potpisana, traži se da se obustave svi dalji radovi na kamenolomu Rađevice, da opštinsko rukovodstvo u Aleksandrovcu spreči gradnju i da iznese stav o ovom slučaju, da se vrh države uključi u rešavanje problema. Takođe, traže da se predeo vrati u prvobitno stanje.

Foto: Nova.rs

„Opštinsko rukovodstvo je potpuno nemo na sve naše vapaje za pomoć. Oni kao da su vakcinisani da bi ćutali. Peticiju za zabranu rada ovog kamenoloma potpisalo je blizu 1.600 građana. A izgleda kao da se to nikada nije ni dogodilo“, kaže Zoran Savković iz organizacionog odbora „Sačuvajmo Rađevice“.

Iz „Srbija šuma“ su saopštili da su oni sa firmom „Hemi Fresh“ iz Brzeća sklopili ugovor o izvođenju radova za geološka istraživanja, ali ne i za seču šume.

Foto: Nova.rs

Iz organizacionog odbora za očuvanje Rađevice kažu da je ugovor o seči šume na ovom lokalitetu, firma „Hemi Fresh“ sklopila sa ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Srbija šume su odobrile rudarska istraživanja po projektu za istraživanje dijabaza kao rudarsko-tehnološkog kamena, na lokaciji Pleš kod Aleksandrovca.

„Kakve mašine. Nijedna neće ući na taj kamenolom koji su zamislili. Kao narodni poslanik, dovešću ove ljude iz Grčaka i Pleša, i dovešću ih u Skupštinu Srbije. Svi ćute o ovoj ekološkoj katastrofi. Mi nećemo“, kaže Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

U Aleksandrovcu je krajem prošle godine održana javna prezentacija i rasprava o Studiji o proceni uticaja na životnu sredine projekta „Eksploatacije građevinskog kamena na površinskom kopu Pleš“, poznatijeg kao kamenolom Rađevice. Na prezentaciji su bili i predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Foto: Nova.rs

Građani su izneli brojne primedbe, protiv otvaranja kamenoloma na Rađevicama i nedvosmisleno ustali protiv ove inicijative, jer bi otvaranje kamenoloma veoma štetno uticalo na život građana i eko-sistem planinskog dela Župe.

BONUS VIDEO Meštani blokiraju put zbog kamenoloma

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)