Ne damo Jadar
Foto: Facebook

Udruženje Ne damo Jadar oglasilo se povodom izjave Save Manojlovića iz organizacije Kreni-promeni da se konsultovao sa njihovim članovima oko narodne inicijative, navodeći da su za njenu predaju saznali iz medija i poručili su da neće dozvoliti da se njihovo udruženje koristi za, kako navode, ličnu promociju i prikupljanje političkih poena.

U Udruženju Ne damo Jadar navode da nikome neće dozvoliti da govori u njihovo ime bez njihove saglasnosti.

„Do sad smo ćutali na zloupotrebe od strane gospodina Manojlovića i nećemo se vraćati u prošlost, ali više nikome nećemo dozvoliti da koristi naše Udruženje za ličnu promociju i prikupljanje političkih poena. U ovu borbu uložili smo svoje živote, ugrozili svoje zdravlje i poslove i nećemo nikome dozvoliti da govori u naše ime bez naše saglasnosti. Dakle druže Savo preterao si! Nećemo rudnik i nikakvi moratorijumi nas ne interesuju“, poručuju iz ovog udruženja.

Kako navode u ovom udruženju, oni su ostali u kontaktu sa Savom Manojlovićem od dana kada se on povukao sa blokada i pozivali su ga da im se, kako tvrde, pridruži na novim blokadama koje su počele 3. januara ove godine, ali da je on, kako tvrde, govorio da podržava to što rade, ali da „smatra da je bolji način borbe građanska inicijativa kojom bi se predložio Zakon o zabrani rudarenja litijuma i bora u Srbiji“.

„Onda je došao na ideju da se menja Zakon o rudarstvu i na kraju je valjda svestan da nema kapacitete i vreme na svojoj strani da sprovede prethodne dve ideje odlučio da prepiše zahtev Saveza ekoloških organizacija Srbije i tekst advokata Dušana Filipovića za ukidanje Prostornog plana posebne namene za projekat Jadar i samoinicijativno dodao zahtev za donošenje odluke o moratorijumu od 20 godina na rudarenje u Srbiji“, navodi Ne damo Jadar i dodaje:

„Prilikom svakog razgovora sa njim ukazivali smo da nema vremena da se inicijativa sprovede do kraja, ali je on nastavio po svom. Čak je obećao da će nam poslati tekst inicijative pre nego što ga preda, a ni to nije uradio do današnjeg dana. Za predaju inicijative smo saznali iz medija.“

Podsetimo, pre tri dana su predstavnici pokreta Kreni-promeni predali Vladi Srbije 290.000 onlajn potpisa za peticiju, „Rio Tinto, marš sa Drine“, kao i predlog za Narodnu incijativu o zabrani svake eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

Pored 290.000 onlajn potpisa i predloga za Narodnu inicijativu, Savo Manojlović i drugi predstavnici pokreta Kreni-promeni Vladi i Skupštini Srbije dostavili su i dva zahteva – ukidanje prostornog plana projekta „Jadar“ i uvođenje moratorijuma na istraživanje i eksploataciju bora i litijuma za narednih 20 godina sa rokom za 20. januar ove godine.

Međutim, činjenica da je rok za skupljanje potpisa 1. februar izazvala je pojedine sumnje o izvodljivosti ovakvog poduhvata za tako kratak vremenski period.

Bonus video – „Ne damo Jadar“: Zakoni se menjanju zbog Rio Tinta

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare