Kreni promeni predaja peticije
Savo Manojlović Kreni promeni predaja peticije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Predstavnici pokreta Kreni-promeni danas su Vladi Srbije predali 290.000 onlajn potpisa za peticiju, "Rio Tinto, marš sa Drine", kao i predlog za Narodnu incijativu o zabrani svake eksploatacije litijuma i bora u Srbiji. O ovome smo upravo razgovarali sa Savom Manojlovićem iz pokreta Kreni-promeni.

Pored 290.000 onlajn potpisa i predloga za Narodnu inicijativu, Savo Manojlović i drugi predstavnici pokreta Kreni-promeni danas su Vladi i Skupštini Srbije dostavili i dva konkretna zahteva sa rokom za 20. januar ove godine, koji glase:

1. Ukidanje prostornog plana projekta „Jadar“

2. Uvođenje moratorijuma na istraživanje i eksploataciju bora i litijuma za narednih 20 godina

Ukoliko, kako piše Manojlović, zahtevi ne budu prihvaćeni, pokret Kreni-promeni počeće da skuplja potpise za Narodnu inicijativu, kojih mora biti najmanje 30.000 da bi inicijativa uopšte mogla da se preda Skupštini, nakon čega bi sledili protesti.

Međutim, činjenica da je rok za skupljanje potpisa 1. februar izazvala je pojedine sumnje o izvodljivosti ovakvog poduhvata za tako kratak vremenski period. Evo šta je Savo Manojlović o tim sumnjama kazao za Nova.rs:

„Sa svojom drugaricom Marinom Pavlić i pet prijatelja sam 2018. godine na ostrvu Ada Međica napravio plan za skupljanje narodne inicijative protiv rijaliti programa. Na kraju smo Marina Pavlić i ja ostali sami u tom poslu. Za godinu dana smo sa nula dinara budžeta bez bilo kakve prepoznatljivosti izgradili mrežu od 100 volontera, pretežno mladih ljudi. Za samo sedam dana uspeli smo da skupimo 42.852 potpisa. Sada imamo mrežu od 3.000 volontera i 100 koordinatora. Na drugoj decembarskoj blokadi je bilo preko 100.000 ljudi. Moja sada već dobra drugarica, studenkinja Kristina, napravila je studentski tim koji je, kada smo skupljali potpise za inicijativu protiv rijalitija, radio u tri smene. A kada bi se njen tim uspavao, ona bi sama vukla štand koji je veći od nje i izlazila na ulicu. Kada imate tako sjajne ljude, ne možete da ne uspete“.

„Neuspeh nije opcija“, odgovara Manojlović na pitanje da li postoji plan za slučaj da se ne skupi dovoljno potpisa na vreme. „Možda jedino ako dođe do neke prirodne katastrofe ili vlast izvrši opstrukciju tako što nam ne bude dala overivače koji su sada neophodni. Ne verujem da će nas zadesiti prirodna katastrofa, zato što znam da sreća prati hrabre, a u slučaju opstrukcije, mislim da smo pokazali da znamo i mi da opstruišemo“.

Nakon današnje predaje 290.00 potpisa, zahteva i predloga za Narodnu inicijativu Vladi Srbije, pojavile su se tvrdnje da je moguće da Srbija ostane bez obaveza prema Rio Tintu samo ako Ustavni sud ukine prostorni plan projekta „Jadar“, a ne Vlada.

PROČITAJTE JOŠ:

„Da li će prostorni plan biti ukinut od strane Ustavnog suda ili Vlade meni je svejedno. Meni je logično da pritisak za stavljanje van snage ovog akta vršimo na Vladu, ako neko misli da je drugi put brži, samo napred“, smatra Manojlović, koji dodaje da, pored nepravilnosti u prostornom planu koji su trenutno poznati javnosti, postoji „još poduži spisak“.

Oni su, kaže Savo, naveli samo neke od svih nepravilnosti u prostornom planu projekta „Jadar“.

Pre nego što Narodna inicijativa može da krene sa skupljanjem potpisa, međutim, predlog Narodne inicijative, koji je Kreni-promeni danas predao Vladi Srbije, mora da bude „verifikovan“.

„Rok za verifikaciju je 15 dana“, kaže Manojlović, i dodaje:

„Međutim, u pitanju je tehnička stvar za koju je potrebno par minuta. S obzirom da je najavljeno raspuštanje Skupštine, mi insistiramo da se izvrši verifakacija predloga ranije. Sve ostalo je opstrukcija“.

„Mi 20. januara izlazimo na ulicu — ili da skupljamo potpise i probamo voljom naroda da rešimo pitanje Rio Tinta ili ulazimo u seriju novih protesta“, dodaje on.

Na pitanje šta ako — čak i u slučaju skupljenih potpisa i predaje Narodne inicijative na vreme — dođe do raspuštanja Skupštine pre nego što se usvoji Narodna inicijativa, Savo Manjolović odgovara:

„Znate kako, izbori 3. aprila nisu redovni izbori, nego najavljeni vanredni izbori. Ukoliko vlast raspusti Skupštinu pre nego što odluči o pitanju Rio Tinta, to suštinski znači da ona izbegava da reši ovo problematično pitanje i da zloupotrebljava ovo pravo. Ako Skupština ne odluči pre izbora, nisam siguran da će biti moguće sprovesti izbore. Prema rečima jednog revolucinara: ‘Tamo gde nema pravde za narod, tamo neće biti mira ni za vlast'“.

U slučaju da vlasti prihvate moratorijum ali na godinu dana umesto na 20 godina, Manojlović ističe da bi to bila obična prevara da se tema zataška dok ne prođu izbori, nakon čega bi ceo plan oko ekološki-štetnog litijuma nastavio po starom.

„Kako su to govorili borci u Španskom građanskom ratu,“ podseća Manojlović, „koji su se borili protiv fašističkog režima generala Franka, sa kojim je Rio Tinto sarađivao i koga je podržavao: No pasaran!

Bonus video: Blokada Srbije — drugi vikend

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare