Foto: Promo

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahteva od nadležnih državnih organa da odgovore zbog čega se i dalje vodi postupak protiv novinarke Ane Lalić, kao jedine novinarke u Evropi koja je bila uhapšena zbog izveštavanja o pandemiji virusa korona, odnosno nedostatku zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama.

„Pitamo državnog tužioca na osnovu čega je nastavljen postupak protiv naše koleginice, novinarke portal Nova.rs i članice Upravnog odbora NDNV-a, čak i posle priznanja glavnog epiodemiologa u Kriznom štabu doktora Predraga Kona da ipak nije bilo dovoljno zaštitne opreme na početku, ali da se o tome ćutalo jer nisu hteli da plaše građane“, navodi se u saopštenju.

Umesto izvinjenja i pokretanja postupka protiv odgovornih i za propuste u nabavci zaštitne opreme i izlaganja zdravstvenih radnika zarazi, ali i za hapšenje novinarke koja je izveštavala u javnom interesu – državni organi u Srbiji, kako se dodaje, nastavljaju kafkijanski proces protiv Ane Lalić koja je na portal Nova.rs objavila tekst o situaciji u Kliničkom centru Vojvodine.

NDNV je apelovao na javnost, ali i nosioce funkcija u državnim organima da ne podležu nezakonitim pritiscima nosilaca političke moći, već da postupaju u skladu sa zakonima i spreče urušavanje pravosudnih institucija, pravnog sistema i principa vladavine prava jer je to njihova obaveza i odgovornost.

„Uloga novinara i medija nije da skrivaju istinu od javnosti i predstavnike vlasti prikazuju u pozitivnom svetlu, već da građane informišu o svim važnim činjenicama, kakve god one bile. U tom pogledu, hapšenje novinarke i nastavak apsurdnog postupka protiv nje predstavlja direktan atak i na same građane, odnosno na njihovo pravo da budu informisani“, naveo je NDNV, a prenosi N1.

To udruženje je podsetilo da je Srbija je u protekloj godini već pala za tri mesta na rang-listi slobode medija Reportera bez granica, dodavši da vlasti „i dalje nastavljaju pritiske na novinare zloupotrebljavajući pandemiju i vanredno stanje, i demonstrirajući tako opasne namere kad su u pitanju ograničenja građanskih sloboda, ali i sam demokratski poredak“.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine će o ovom neosnovanom postupanju protiv Ane Lalić i svim okolnostima vezanim za postupak protiv nje, kako je navelo, izvestiti sve relavantne međunarodne novinarske organizacije i institucije Evropske unije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar