Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Naučnici i studenti sa Univerziteta u Kragujevcu razvili su inovativnu softversku AntiCovid platformu, putem koje će građani sa simptomima koronavirusa zakazivati preglede u kovid ambulantama i dobijati tačan termin za ulazak u ordinaciju. Nova aplikacija biće dostupna u Kragujevcu već za dve nedelje, a tim koji je radio na pravljenju sistema kojim se smanjuju redovi ispred ambulanti, doniraće ovaj softver svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

AntiCovid aplikacija, na kojoj je 15 naučnika i studenata sa kragujevačkog PMF-a, Fakulteta medicinskih nauka i Akademije strukovnih studija “Šumadija“ radilo proteklih šest meseci, trebalo bi u potpunosti da eliminiše višesatno čekanje ispred kovid ambulanti.

Oni su napravili platformu koja povezuje lekare i pacijente i kojom na lak i jednostavan način svi građani koji imaju simptome koronavirusa putem aplikacije u smart telefonima, popunjavaju elektronski zahtev za pregled. Posle potvrde o uspešno popunjenom upitniku, dobijaju jedinstveni kod sa tačnim datumom, satnicom i brojem ordinacije u kojoj će biti pregledani.

Kreator ove aplikacije dr Miloš Lučić sa Fakulteta medicinskih nauka ističe da će na taj način biti smanjeni redovi, kao i kontakti potencijalno zaraženih osoba sa ljudima koji imaju simptome, ali nisu inficirani virusom.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Lekari su direktno povezani sa platformom i imaju mogućnost da vide sve simptome, pol i godine, kao i druge lične podatke koje u aplikaciju unose građani. Na osnovu “ček liste“ simptoma, lekari rade predtrijažu i prave listu hitnih slučajeva za pregled. Građani zatim SMS-om i mejlom dobijaju informacije o tačnom terminu pregleda. Takođe, sve vreme putem opcije “oglasna tabla“ mogu da prate koliko je pacijenata ispred njih i kada će doći na red. U suštini i kada se naprave redovi, u aplikaciji postoji “pametan sistem“ koji to reguliše. Sve to mogu da rade od kuće ili iz automobila, tako da sa ovom aplikacijom više nema potrebe da satima čekaju ispred ambulante“, objašnjava dr Lučić.

On navodi da je aplikacija jednostavna i laka za korišćenje, kao i da u softveru postoji automatska statistika na dnevnom, nedeljnom i godišnjem nivou, te je pogodna i za analitiku svih podataka.

Prva primena u Kragujevacu

Kragujevački Dom zdravlja će prema najavi direkora dr Vasilija Antića, iskoristiti trenutno stabilnu kovid situaciju u gradu, da u svoj sistem implementira novi softver. Antić očekuje da će građani već za dve nedelje moći da preuzmu aplikaciju i zakažu pregled u kovid ambulanti.

“Sada nam se manje građana javlja na preglede i imamo vremena da usavršimo ovaj novi sistem zakazivanja. Ukoliko se ponovo desi da naiđe novi talas bićemo spremni da primamo pacijente koji neće satima čekati, pogotovo sada u uslovima ekstremno visokih temperatura ili na jesen kada bude hladno. Mislim da je ova aplikacija odličan spoj inženjerskih nauka i Medicinskog fakulteta i da nas ona svrstava u red zemalja u kojima se radi na savremeni način“ istakao je dr Antić.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Autori aplikacije navode da je ceo softver zasnovan na principu veštačke inteligencije i da su na njemu moguće brojne nadogradnje, te očekuju da će moći da se koristi i u druge svrhe u medicinskom sistemu.

Za početak, ovaj inovativni softver biće instaliran u kragujevačkom Domu zdravlja, a autorski tim odlučio je da svoju AntiCovid platformu donira svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar