Milanko Bođa (70) sa Novog Beograda dobio je prošle godine od JP "Putevi Srbije" ponudu za naknadu na ime eksproprijacije porodične kuće od 100 kvadrata. Tvrdi da su on i njegova porodica prevareni jer im je ponuđeno svega 50.000 evra, odnosno 500 evra po kvadratu, u delu gradu u kom se, inače, cena kvadrata kreće između 2.500 i 3.000 evra.

Porodica Bođa sa Novog Beograda živi u kući od 100 kvadrata u Ulici Vinogradska 6 koja je u procesu ozakonjenja.

Iako je prema Zakonu o eksproprijaciji država odnosno državno preduzeće dužno da vlasniku kuće isplati tržišnu vrednost za tu nepokretnost, JP „Putevi Srbije“ to nije uradilo.

Naime, ovo preduzeće je porodici Bođa dalo ponudu na ime eksproprijacije od 50.000 evra, računajući cenu u visini procenjene građevinske vrednosti tog objekta, čime su Milanka, njegovu suprugu i njihovog sina oštetili za nekoliko desetina hiljada evra.

Porodica mora hitno da se iseli iz svog doma, a kako pričaju za Novu, sa 50.000 evra ne mogu da kupe ni garsonjeru na periferiji grada, a kamoli u naselju u kom njihovi koreni žive dva i po veka.

PROČITAJTE JOŠ:

„Naša porodica je na rubu egzistencije. Pre eksproprijacije imali smo topli porodični dom u kom živimo supruga, sin i ja. To je bilo mesto u koje su rado dolazili moja ćerka i tri unuka. Nakon eksproprijacije, ne da nismo dobili trzišnu vrednost kao što je po Ustavu, nego smo u bukvalnom smislu opljačkani. Mi smo prevareni, ostali smo bez krova nad glavom s 50.000 evra. Šta da kupimo za te pare u ovom delu grada gde je kvadrat 2.500-3.000 evra? Kako da odemo odavde gde moji koreni žive dva i po veka“, prepričava uzrujani čovek.

Kaže da ispada da mu je isplaćena građevinska cena za njegovu nepokretnost i to po zakonu koji je povučen. Tim zakonom je bilo predviđeno da se za objekte koji nisu legalizovani prilikom eksproprijacije isplaćuje građevinska cena.

Umesto tržišne, isplaćena mu građevinska cena 

Milanko dodaje da je novac koji je dobio niži iznos od građevinske vrednosti, te da je ona dodatno umanjena za troškove amortizacije zbog starosti objekta.

„Skupština Srbije je u novembru 2021. usvojila Predlog za izmenu zakona o eksproprijaciji, ali nakon što ga je predsednik vratio na ponovno odlučivanje, Vlada ga je na sednici u decembru iste godine povukla i on kao takav više nije bio predmet odlučivanja Skupštine. Iako predlog o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji nije stupio na snagu, JP ‘Putevi Srbije’ primenjuju ga kao da je usvojen i stupio na snagu, što je u potpunosti u suprotnosti sa Ustavom i zakonima RS i, nažalost, bili smo obmanuti da je takav zakon i da se protiv njega ne može. Ja sa ovim novcem ne mogu da kupim apsolutno ništa na teritoriji Beograda gde stotinama godina unazad živi moja porodica“, navodi naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ:

Pre četiri dana na kućnu adresu Bođe stigao je dopis Ministarstva finansija u kom piše da se po hitnom postupku isele iz kuće.

„Očajan sam, ja sam čovek u godinama, supruga mi je bolesna, sin je danima pod lekovima… Niti znamo kuda ćemo, niti šta ćemo. Zaključili smo taj sporazum s ‘Putevima Srbije’ 20. oktobra prošle godine, rekli su našoj advokatici da nas upozori šta će biti ako ne prihvatimo. Rekli smo im da nemamo gde, pitali da li postoji nužni smeštaj u kom možemo da boravimo, ali ništa. Nismo mi krivi što to nije ozakonjeno“, očajan je Milanko.

Prema njegovim rečima, cela ulica je ekspropilisana s tim što je jedino on „izvukao deblji kraj“.

„Neke komšije su sjajno prošle, čak su i dobile ispunjenje zahteva. Dobili su građevinsku dozvolu za džabe, stanove, smeštaje, dok su nas ‘Putevi Srbije’ uhvatili na prevaru. Rekli su nam: Prihvatili vi ovo ili ne, mi ćemo da vas rušimo. I šta smo mogli da uradimo? Pričali su da ćemo se suditi godinama i da je bolje da potpišemo. Strašno šta nam rade, neverovatno. Mi smo sada bekućnici. Sramota od države. Ne tražimo da se bogatimo, samo nam dajte da se skućimo“, poručuje Milanko.

Advokat: Porodica je značajno oštećena

Advokat Jovana Sretković koja zastupa porodicu Bođa objašnjava za naš portal da se Zakon o eksproprijaciji nije menjao i da je Milanko i te kako oštećen.

„Zakon o eksproprijaciji kaže da se isplaćuje tržišna vrednost. I Ustav kaže da se ne može nikome oduzeti pravo svojine bez naknade koja je manja od tržišne. A oni su ovim zakonom to omogućili. Želeli su da menjaju Zakon, ali to nije prošlo“, navodi Sretković.

Ona, međutim, dodaje da je donet poseban zakon 2020. koji se navodno odnosi samo na objekte koji su od značaja za državu i koji propisuje da se, ako neki objekat nije legalizovan, plaća samo građevinska vrednost objekta.

„To je Zakon o posebnim postupcima radi regulacije projekta izgradnje rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posbenog značaja za RS. Oni sada bukvalno za svaki autoput donesu rešenje da je to objekat od posebnog značaja i samim tim se onda isključuje primena nekih odredaba Zakona o eksproprijaciji. Taj zakon propisuje da, na primer, ako objekat nije legalizovan što je bio veliki sučaj s objektima na Novom Beogradu, onda se plaća samo građevinska vrednost umesto tržišne, odnosno vrednost materijala po kojima je ta kuća izgrađena. To su stare kuće“, ističe advokatica.

Redakcija portala Nova.rs uputila je mejl JP „Putevi Srbije“ s pitanjima zbog čega su vlasniku kuće Milanku Bođi isplatili cenu u visini procenjene građevinske vrednosti umesto po tržišnoj ceni, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Srušena najstarija kuća na Kosančićevom vencu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare