Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Reis Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je danas vernicima islamske veroispovesti nastupajući Ramazanski bajram, navodeći da se putem posta čoveku daje posebna snaga poniznosti kojom dostiže najviše visine.

„Time čovek dobija snagu da obori svoj pogled od svega i usmeri ga prema svoj srcu“, rekao je Nasufović u Bajrakli džamiji u Beogradu i podsetio da je danas po verskom kalendaru poslednji dan meseca Ramazana, a sutra 1.Ševal, odnosno prvi od tri dana Ramazanskog bajrama.

Kako je rekao, gledanjem u svoje srce upoznajemo sebe, a to je, kako kaže, baš suprotno od svega onoga čime je moderan čovek danas okupiran.

„Gledanjem u sebe imali smo priliku da vidimo istinu o nama, našem realnom stanju, pravim i lažnim prijateljima, bitnim i nebitnim poslovima u koje život trošimo“, rekao je Nasufović.

Sutrašnji dan, kao i ostali dani Bajrama traže da podignemo svoj pogled i usmerimo ga na sve one koje nađosmo kao prave prijatelje u svom srcu, kazao je Nasufović i poručio vernicima da pohrle svom ocu, majci, bratu, sestri, bračnom drugu, deci i svakom čoveku od čijeg su „zla jezika i ruku sigurni“.

„A ako najmiliji nisu među živima, onda im pođimo do mezara (groblja) i selam ih nazovimo i dovu im pred dušu poklonimo“, poručio je Nasufović.

On je naveo da su ljudi u prethodnim mesecima, zbog epidemije koja još traje u najvećem delu sveta, naučili i osetili svu gorčinu samoće i poručio da zato treba da se poštuje svaki čovek i pomogne siromah i putnik namernik.

„Ne zaboravimo da je ljudska civilizacija počela onog trenutka kada je čovek čoveku pritekao u pomoć“, ukazao je Nasufović.

Nasufović je u ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije, muftija, imama, veroučitelja, kao i u lično ime svim pripadnicima islama poželeo srećne dane Bajrama, kabul, dobro zdravlje i svaki uspeh.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar