Foto: Nova.rs / Irfan Ličina

Obavljanjem centralne bajramske molitve koju je jutros u Hadži Hurem džamiji predvodio zamenik muftije Rijaseta Islamske zajednice mr Muhamed efendija Demirović počeo je Kurban-bajram, jedan od dva najveća Islamska praznika.

Kurban-bajram nastupa dva meseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama. Kurban-bajram je specifičan jer nastupa u vreme kada muslimani obavljaju hadž, pa ga zbog toga mnogi i nazivaju hadžijski bajram, pored ovoga, glavna odlika Kurban-bajrama je ta što se prinosi žrtva, obično je to ovca, ali ako neko ima više mogućnosti neretko kao žrtvu prinosi i kravu.

Foto: Nova.rs / Irfan Ličina

Obzirom da živimo u modernim vremenima i da je sve teže izvodiljivo klanje kurbana, Rijaset Islamske zajednice Srbije, kao i mnoge druge nevladine organizacije omogućile su uplate kurbana, a nakon toga oni će vernicima ali i građanima koji nisu u mogućnosti podeliti meso od kurbana kako nalažu običaju deljenja mesa.

Prema tradiciji, nakon obavljanja jutarnje molitve vernici odlaze na groblja kako bi posetili umrle članove porodica, rođake i prijatelje i uputili molitvu za njih. Nakon toga, muškarci odlaze u obilazak rodbine i komšija, i tako posećujući jačaju svoje rodbinske i komšijske veze ispunjavajući jednu od glavnih obaveza koje Islam nalaže.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar